Sote-alan tutkinnan pää auki Joroisissa

Attendon Joroisissa sijaitsevassa hoivakoti Jalavassa paljastuneesta epäkohtien sumasta nousi keskiviikkona aihe rikosilmoitukseen. Varkauden kaupunki teki tutkintapyynnön huumaavan kipulääkkeen katoamisesta. Terveysyhtiö väittää, että lääkkeet on palautettu apteekkiin. Palautuksesta ei kuitenkaan löydy kirjausta.

Opioidiliuoksen mysteeri on silmiinpistävin yksityiskohta pitkässä luettelossa puutteita, joita Itä-Suomen aluehallintovirasto löysi tarkastuksessaan Jalavassa. Avin mukana hoivakodin henkilöstömitoitus, henkilöstörakenne ja ammatillisuus eivät vastaa asiakkaiden tarpeita eivätkä ole luvan mukaisia. Muilta osin kaikki kunnossa, voisi kai sarkastisesti todeta.

Attendo näytti löytävän surkeudelle syntipukin, kun se antoi Jalavan johtajalle Virpi Montoselle potkut pari päivää tarkastuskäynnin jälkeen. Montonen tuli kuitenkin asiassa julkisuuteen kertoen muun muassa, ettei hänellä ollut liikkumatilaa rekrytoinneissa. Montosen selitys on uskottava ja vastaa täysin kuvaa, joka on syntynyt hoivakotien ongelmien laajemman uutisoinnin yhteydessä.

Esperi Caren palvelutaloja koskevien paljastusten jälkeen on käynyt ilmi, että aivan sama, säästämisestä ja voitontavoittelusta kumpuava tauti on levinnyt muihinkin suuriin terveysyhtiöihin ja vanhustenhoidon ohella päiväkoteihin ja vammaispalveluihin.

Varkauden rikosilmoitus koskee omaa rajattua tapaustaan. Vanhuspalvelujen tarkastelussa on valtakunnallisesti syytä selvittää, voivatko haamuhoitajakäytännöt ja muut omavaltaisuudet täyttää petoksen tunnusmerkit. Sote-alaa tervehdyttää jo se, jos valvojat ja tilaajat ryhtyvät oikeasti valvomaan ja vaatimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kesälomareissulle kotimaassa tuli hintaa – toki halvemmallakin olisi päässyt

Talouden karu arki vähitellen valkenemassa

Joulu ja olut varmoja matkailuvaltteja

Tarvitsemme liittolaisia

Alas Kiven portaita

SAK:ta ei pidä päästää isännöimään hallitusta

Vetovoimaisuus edellyttää ylläpitotoimia

Viuhka-Suomi

Olen sisällöllinen väliinputoaja

Kuvakukon tapaus herättää paljon kysymyksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.