Sote-jaettavasta jo täysi kisa

Kilpailu vuonna 2017 toimintansa aloittavien sote-alueiden palvelutuotannosta on alkanut kovilla kierroksilla. Torstaina Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala vaati, että kunnat ja kuntayhtymät on velvoitettava käyttämään palveluseteliä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.

Vaikka sote-alueita koskeva lainsäädäntö on vielä kesken, toiminnan peruslinjat alkavat selkeytyä. Kunnille ja kuntayhtymille on jäämässä melko vahva rooli lähipalvelujen tuottajina. Yrittäjäjärjestön mielestä siitä tulee aivan liian vahva, suorastaan monopoli.

Palveluseteleiden avulla asiakkaat saavat lisää valinnanvapautta, sillä he voivat halutessaan hankkia palveluja myös yksityisiltä tuottajilta. Vuonna 2012 niitä käytettiin noin 80 miljoonan euron arvosta.

Palveluseteleillä on epäilemättä paikkansa myös tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollossa. Ne eivät kuitenkaan ratkaise alan suuria laatu- ja kustannuskysymyksiä.

Kuluttajaparlamentti kiinnitti viime syksynä huomiota myös siihen, että laajasti käytettyinä palvelusetelit voivat vaarantaa asiakkaiden yhdenvertaisuuden. Niiden omavastuuosuus on usein pienituloiselle liian suuri, joten valinnan vapaudesta hyötyvät vain varakkaat ja ne, jotka kykenevät vertaamaan hintoja ja palveluja verkossa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tutkinnot nurkkaan

Omistamista syytä vähentää

Myös opettajien kiusaamiseen puututtava heti

Kestävyysvaje on yhä ankarampi uhka

Ukraina ortodoksian riitakapulana

Suomalainen kompastuu merkkiin

Markkinahäiriöistä tulossa autokaupan uusi normaali

Ammattikouluille kuuluu hyvääkin

Levottomia aikoja

Pakkopiikki voi tulla vielä eteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.