Sote-uudistus on pidettävä yhtenä vaaliteemana

Keskiviikkoisen tilannepäivityksen perusteella näyttää hyvinkin mahdolliselta, että sote-uudistus etenee eduskunnan suureen saliin tällä vaalikaudella, kun mietintöluonnokset maakuntalaista, valinnanvapauslaista ja tuottajalaista lopultakin läpäisivät eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan. Toki luonnoksia mankeloidaan vielä perustuslakivaliokunnassa ja kerran vielä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ennen kuin voidaan puhua mietinnöistä ja äänestettävästä lakipaketista. Maakuntavaalit siirtyvät syksyyn, mutta toteutuvat.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua (sd.) on moitittu käsittelyn viivästyttämisestä. Voi olla, että niinkin on käynyt, joskin samalla pitää muistaa, että kyse on valtavasta kokonaisuudesta ja lainvalmistelun kuuluu olla huolellista ja perusteellista. On myös niin, että sosiaalidemokraateillekin lakipakettien läpimeno on helpotus. Jos sote vielä nyt kaatuu, nykyisen lainvalmistelun alasajo ja uuden käynnistys vievät siinä määrin aikaa, että yksi vaalikausi ei sen sotkun selvittämiseen riitä. Reilun neljän vuoden päästä saattaisi siis olla sama tilanne kuin nyt on.

Puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) lausuikin viisaasti jo syyskuussa, että SDP ei ole perumassa kaikkea sote-valmistelua. Kokonaisen sote-uudistuksen jumppaus käytännössä halvaannuttaisi uuden hallituksen toimintakykyä siinä määrin, että ensi vaalikaudelle suunniteltu ja välttämättömänä pidetty sosiaaliturvan uudistus voisi pahimmillaan vaarantua.

Moni kansalainen saattaa jo toivoa koko sote-väännön loppumista. Toive on kuitenkin turha. Päinvastoin kansalaisten on syytä toivoa keskustelun jatkumista paitsi tulevan lainsäädännön sisällöstä myös lakipaketin korjaamistarpeista. Ei ole yhdentekevää, millaisia lakeja poliitikot suunnittelevat ja laativat määrittämään kansalaisten arkea. Suurin kompastuskivi oppositiolle on ollut sote-uudistukseen sisältyvä valinnanvapaus. Sitä sosiaalidemokraatit kutsuvat markkinamalliksi, joka on ollut tehokas leimasana vailla varsinaista sisältöä. Selkeää vaihtoehtoa valinnanvapauden toteuttamiselle SDP:ltä ei ole kuulunut, vaikka puolueessa periaatteessa kannatetaan valinnanvapautta.

Toisivatko sosiaalidemokraatit ostopalvelujen hankkimiseen tarveharkinnan? Pysyisivätkö kunnat jatkossakin sote-palvelujen tuottajana? Olisiko sosiaa­lidemokraattien valinnanvapautta se, että sote-alueet valitsisivat palveluntuottajat potilaiden puolesta kilpailuttamisen avulla? Miten kävisi asiakasseteleille tai henkilökohtaiselle budjetoinnille?

Kysymykset kohdistuvat keskeisiin uudistuksen osiin. Sen lisäksi, että kysymyksiin olisi hyvä saada sosiaalidemokraattien kanta, vihreidenkin vaihtoehto olisi tarpeellista kuulla. Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) on tuominnut hallituksen sote-työtä jyrkästi, mutta uusvanha puheenjohtaja Pekka Haavisto (vihr.) on ollut paljon sovinnollisempi. Vastauksia tarvitaan ennen vaaleja siksikin, koska ne kietoutuvat varmuudella osaksi hallitusneuvotteluja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Valko-Venäjä Natoon?

Onko sivistys jo ruma sana?

Suomen on jankutettava ravintolaruuan alkuperästä

Gps-häirintä on selvitettävä juurta jaksaen

Mainettaan parempi Teiniliitto

Missä auto, siellä ongelma

Isien kunniaksi ja muistoksi sopii liputtaa virallisesti

Rauhan sanomalle on taas tilausta Pariisissa

Kaikki voittivat

Monenlaista mediapeliä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.