Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon kunnat eivät ole laatineet mitään b-vaihtoehtoja sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisen varalta (Savon Sanomat 18.2.). Ja miksipä olisivatkaan laatineet, sillä kuntalaisten näkökulmasta ei tapahtuisi välittömästi mitään erityistä, vaikka asiat jatkuisivat nykyisellään.

Kuopiolle entisen mallin jatkuminen merkitsee sitä, että Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä sen valta rajoittuisi 20 prosenttiin, perussopimuksen mukaisesti. Kuntaliitosten seurauksena leikkurin vaikutus on viime vuosina kärjistynyt.

Väestönmuutosten ennakkotietojen mukaan viime vuoden lopussa maakunnassa asui 245 696 ihmistä ja heistä 118 727 Kuopiossa. Toisin sanoen, jos kuntayhtymässä jaettaisiin valtaa ilman äänileikkuria, asukaslukujen perusteella Kuopiolle kuuluisi reilun 48 prosentin ääniosuus.

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen on oikeassa, kun hän sanoo, ettei sosiaali- ja terveydenhuollon suuria taloushuolia ratkaista organisaatiomalleja vaihtelemalla. Organisaatioilla on kuitenkin merkitystä.

Maakunnassa on aprikoitu, että jos nykyisen kuntayhtymän tilalle rakennetaan valtion ohjaamana uusi ”vapaaehtoinen” kuntayhtymä, äänileikkuri poistuu. Lisäksi on ennustettu Iisalmen, Varkauden ja Kuopion liittoutuvan sote-säästöjen varmistamiseksi.

Pikkukunnissa onkin herännyt pelkoja, että suurimpien kuntien voimin kuntayhtymä lopettaa niiden terveyskeskuksia. Teoriaa tukee se, että Kuopio ei välttämättä saisi säästölinjauksiaan läpi ilman Iisalmea tai Varkautta, joilla puolestaan on luja tahto säilyttää nykyinen palvelutaso omissa sairaaloissaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU ei saa katsella sivusta Brasilian katastrofia

Sukupolvien välinen eläkesota on turhaa

Kesä Suomessa

Rockin mantereet

Leikkauskiista ei ole välttämättä vieläkään ohi

Palveluja estäviin hyökkäyksiin voi vain varautua

Sinä olet minun siskoni

Kaipa se polla taas räjähtää Jaana-tädin kotona kello 20.30

Yli vuoden työttömänä olleita on yhä valtavasti

Tavanomainen vierailu veti Suomen myrskyn silmään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.