Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon kunnat eivät ole laatineet mitään b-vaihtoehtoja sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisen varalta (Savon Sanomat 18.2.). Ja miksipä olisivatkaan laatineet, sillä kuntalaisten näkökulmasta ei tapahtuisi välittömästi mitään erityistä, vaikka asiat jatkuisivat nykyisellään.

Kuopiolle entisen mallin jatkuminen merkitsee sitä, että Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä sen valta rajoittuisi 20 prosenttiin, perussopimuksen mukaisesti. Kuntaliitosten seurauksena leikkurin vaikutus on viime vuosina kärjistynyt.

Väestönmuutosten ennakkotietojen mukaan viime vuoden lopussa maakunnassa asui 245 696 ihmistä ja heistä 118 727 Kuopiossa. Toisin sanoen, jos kuntayhtymässä jaettaisiin valtaa ilman äänileikkuria, asukaslukujen perusteella Kuopiolle kuuluisi reilun 48 prosentin ääniosuus.

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen on oikeassa, kun hän sanoo, ettei sosiaali- ja terveydenhuollon suuria taloushuolia ratkaista organisaatiomalleja vaihtelemalla. Organisaatioilla on kuitenkin merkitystä.

Maakunnassa on aprikoitu, että jos nykyisen kuntayhtymän tilalle rakennetaan valtion ohjaamana uusi ”vapaaehtoinen” kuntayhtymä, äänileikkuri poistuu. Lisäksi on ennustettu Iisalmen, Varkauden ja Kuopion liittoutuvan sote-säästöjen varmistamiseksi.

Pikkukunnissa onkin herännyt pelkoja, että suurimpien kuntien voimin kuntayhtymä lopettaa niiden terveyskeskuksia. Teoriaa tukee se, että Kuopio ei välttämättä saisi säästölinjauksiaan läpi ilman Iisalmea tai Varkautta, joilla puolestaan on luja tahto säilyttää nykyinen palvelutaso omissa sairaaloissaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaalipölyä

Rumaa ja ei niin kaunista

Haavetta kryptasta ei ole vielä haudattu

Historiaan siirtyi hyvin värikäs eduskuntavaalikausi

Kielettä mielettä

Kuopion katseenvangitsijat

Keskustelu lihaverosta koulii varovaisuuteen

Minna Canth ei taivu yksioikoisiin tulkintoihin

Kansa ohjasi päättäjiä

Vanhus ja pingismaila

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.