Sotesta jännitysnäytelmä politiikan kevääseen

Vuosikausia valmistellut sote- ja maakuntauudistukset ovat taas askeleen lähempänä toteutumista, kun hallitus antoi torstaina eduskunnalle lakiesityksen sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaudesta. Politiikan kevät näyttää, toteutuuko historiallinen kokonaisuudistus vai päätyykö valtava työmäärä taas historian roskakoriin.

Soten ympärillä viikon päivät käyty sanailu sai lakiesitystä esitelleen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikonkin (kesk.) puhumaan puolustusasianajajan tavoin. Saarikko siteerasi Winston Churchillia, jonka mukaan menestys on kompastelua epäonnistumisesta epäonnistumiseen innostusta kadottamatta.

Repliikkiin sisältyy hallituksen tahtotila, että välttämätön uudistus on nyt kerta kaikkiaan saatava maaliin, vaikkakin epätäydellisenä. Virheitä korjataan sitten aikanaan uudessa järjestelmässä matkan varrella.

Saarikon toinen pääviesti kuului, että sote-palvelujen järjestämisestä vastaavien maakuntien toimeenpano lopulta ratkaisee, toteutuvatko suurisuuntaiset tavoitteet.

Lausuntokierroksella esitettyihin epäilyihin kustannusten hallitsemattomasta kasvusta ministeriö vastaa, että lakiehdotuksella on sekä menokehitystä kasvattavia että hillitseviä vaikutuksia.

Jännitys säilyy kesäkuun äänestyksiin saakka, sillä kokoomuksen eduskuntaryhmässä on kannastaan epävarmoja (Yle 8.3.). Viime viikolla näyttävästi lakipaketista irtisanoutuneen Elina Lepomäen (kok.) puolelle ei kuitenkaan toistaiseksi ole suoraan ilmoittautunut muita kokoomuksen kansanedustajia. Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) ja joidenkin kaupunginvaltuutettujen protesti on ollut sitäkin äänekkäämpää. Kokoomuksen kapinallisten pelissä on vahvaa välistävedon tuntua, sillä valinnanvapaus kyllä kelpaisi, mutta ei enää poliittiseen kompromissiin sisältyvä maakuntauudistus. Puheenjohtaja Petteri Orpo on oikeassa ihmetellessään Lepomäen ajoitusta: pitkän prosessin jokaisessa vaiheessa eduskuntaryhmällä on ollut mahdollisuus vaikuttaa.

Asiantuntijat epäilevät yhä soten hyötyjä. Ylen (7.3.) haastattelemat sosiaali- ja terveysalan professorit arvioivat varsin yksimielisesti, että uudistus ei paranna terveydenhoitoa mutta lisää kustannuksia. Professori Heikki Hiilamo tulee lähimmäs hallituksen varovaista optimismia arviossaan, että kaikki riippuu maakuntien toteutuksesta.

Tutkijat eivät usko, että epäonnistunutta järjestelmää voidaan myöskään helposti korjata jälkeenpäin, tai korjaaminen tulee kalliiksi. Kokoomukselle kiusallisesti he vastustavat valinnanvapautta mutta sen sijaan kannattavat maakuntien järjestämisvastuuta.

Poliittiset realiteetit kannustavat hallitusta pitämään kansanedustajansa sote-ruodussa loppuun saakka. Ilmassa on nyt tai ei koskaan -henkeä.

SDP:n kannatuksen nousu vaanii päivä päivältä lähestyvissä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Jos sote taas kaatuisi, se tuskin palaisi seuraavan hallituksen ohjelmaan lähelläkään nykymuotoaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.