Sotesta jännitysnäytelmä politiikan kevääseen

Vuosikausia valmistellut sote- ja maakuntauudistukset ovat taas askeleen lähempänä toteutumista, kun hallitus antoi torstaina eduskunnalle lakiesityksen sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaudesta. Politiikan kevät näyttää, toteutuuko historiallinen kokonaisuudistus vai päätyykö valtava työmäärä taas historian roskakoriin.

Soten ympärillä viikon päivät käyty sanailu sai lakiesitystä esitelleen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikonkin (kesk.) puhumaan puolustusasianajajan tavoin. Saarikko siteerasi Winston Churchillia, jonka mukaan menestys on kompastelua epäonnistumisesta epäonnistumiseen innostusta kadottamatta.

Repliikkiin sisältyy hallituksen tahtotila, että välttämätön uudistus on nyt kerta kaikkiaan saatava maaliin, vaikkakin epätäydellisenä. Virheitä korjataan sitten aikanaan uudessa järjestelmässä matkan varrella.

Saarikon toinen pääviesti kuului, että sote-palvelujen järjestämisestä vastaavien maakuntien toimeenpano lopulta ratkaisee, toteutuvatko suurisuuntaiset tavoitteet.

Lausuntokierroksella esitettyihin epäilyihin kustannusten hallitsemattomasta kasvusta ministeriö vastaa, että lakiehdotuksella on sekä menokehitystä kasvattavia että hillitseviä vaikutuksia.

Jännitys säilyy kesäkuun äänestyksiin saakka, sillä kokoomuksen eduskuntaryhmässä on kannastaan epävarmoja (Yle 8.3.). Viime viikolla näyttävästi lakipaketista irtisanoutuneen Elina Lepomäen (kok.) puolelle ei kuitenkaan toistaiseksi ole suoraan ilmoittautunut muita kokoomuksen kansanedustajia. Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) ja joidenkin kaupunginvaltuutettujen protesti on ollut sitäkin äänekkäämpää. Kokoomuksen kapinallisten pelissä on vahvaa välistävedon tuntua, sillä valinnanvapaus kyllä kelpaisi, mutta ei enää poliittiseen kompromissiin sisältyvä maakuntauudistus. Puheenjohtaja Petteri Orpo on oikeassa ihmetellessään Lepomäen ajoitusta: pitkän prosessin jokaisessa vaiheessa eduskuntaryhmällä on ollut mahdollisuus vaikuttaa.

Asiantuntijat epäilevät yhä soten hyötyjä. Ylen (7.3.) haastattelemat sosiaali- ja terveysalan professorit arvioivat varsin yksimielisesti, että uudistus ei paranna terveydenhoitoa mutta lisää kustannuksia. Professori Heikki Hiilamo tulee lähimmäs hallituksen varovaista optimismia arviossaan, että kaikki riippuu maakuntien toteutuksesta.

Tutkijat eivät usko, että epäonnistunutta järjestelmää voidaan myöskään helposti korjata jälkeenpäin, tai korjaaminen tulee kalliiksi. Kokoomukselle kiusallisesti he vastustavat valinnanvapautta mutta sen sijaan kannattavat maakuntien järjestämisvastuuta.

Poliittiset realiteetit kannustavat hallitusta pitämään kansanedustajansa sote-ruodussa loppuun saakka. Ilmassa on nyt tai ei koskaan -henkeä.

SDP:n kannatuksen nousu vaanii päivä päivältä lähestyvissä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Jos sote taas kaatuisi, se tuskin palaisi seuraavan hallituksen ohjelmaan lähelläkään nykymuotoaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.