Sotien opetuksia ei saa koskaan unohtaa

Tänään kaatuneiden muistopäivänä lippuja ei enää vedetä puolitankoon kuten välittömästi sotia seuranneina vuosina. Vuodesta 1995 eli 50 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä alkoi Suomessa perinne, jossa lippu vedetään ylös saakka.

Miespolvien vaipuessa unholaan suru sankarivainajista on vähitellen muuttunut hiljaiseksi kiitollisuudeksi. Isänmaan puolesta uhrautuneet ovat muistojuhlansa ansainneet. Samalla siniristilippu kokotangossa muistuttaa jälkipolvia siitä, ettemme koskaan enää halua palata suruliputukseen.

Neuvostoliiton hajoamista seuranneina vuosina ja Euroopan yhdentyessä viime sotien opetukset pääsivät melkein unohtumaan. Puolustusmäärärahoja leikattiin siinä uskossa, että sotilaallinen voimankäyttö valtioiden keskinäisissä välienselvittelyssä kuuluisi menneisyyteen.

Viime vuodet ovat karusti muistuttaneet siitä, että sotilaallisilla tyhjiöillä on taipumus ennen pitkää täyttyä. Suomenkin on pidettävä huoli omasta laajasta tontistaan ja pitkästä rajastaan, ettei kellekään tule mieleen lähteä koettelemaan kestävyytemme rajoja. Yleiseen asevelvollisuuteen perustuvan maanpuolustuskyvyn ensisijainen tehtävä on ennaltaehkäisy. Se on nyt ja jatkossa paras tae rauhasta rajoillamme.

Juha Sipilän (kesk.) johtamien hallitusneuvottelujen ensimmäiset puolustuspoliittiset linjaukset lähtevät tosiasioiden tunnustamisesta. Hallituksen kirjauksen mukaan ”erityisesti Ukrainan kriisin seurauksena Euroopan ja Itämeren alueen turvallisuustilanne on heikentynyt”. Samantyyppinen lausunto Carl Haglundin (r.) allekirjoittamassa Pohjoismaiden puolustusministerien yhteisartikkelissa nostatti vielä ennen vaaleja kohun. Itse asia ei ole muuttunut tänä aikana miksikään. Suomi ei voi maantieteelle edelleenkään mitään.

Tuleva hallitus on sopeuttamassa julkista taloutta miljardeilla euroilla, mutta puolustusmäärärahoja korotetaan parlamentaarisen selvitystyöryhmän ehdotusten mukaisesti. Puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa syvennetään. Natoon liittymisen hyödyt ja haitat arvioidaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä. Sotateknologista osaamista ja kotimaista puolustusteollisuutta pidetään yllä, samoin huoltovarmuutta.

Yllättävänä voi pitää sitä, että hallitus torjuu selvityksen mahdollisuudesta irtautua maamiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Perussuomalaiset eivät saaneet ehdotustaan läpi, vaikka keskustan ja kokoomuksen kansanedustajien enemmistö piti vielä vaalien alla Ottawan sopimukseen liittymistä virheenä (Ilta-Sanomat 12.5.).

Hallituksen linjauksissa korostuu ulko- ja turvallisuuspolitiikan perinteinen, maltillinen sotien jälkeinen linja, joka on tähän asti ollut Suomelle oikea. Emme provosoi emmekä provosoidu, mutta pidämme huolen omastamme emmekä alistu ulkoisen painostuksen edessä. Satsaus puolustukseen on satsaus perusturvallisuuteen, joka on vakaan yhteiskunnan ja kaiken hyvinvoinnin edellytys.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.