Sotilaiden kovat otteet

Egyptin sotilashallinto pyrkii voimakeinoin tukahduttamaan Muslimiveljeskunnan. Lauantaina tuomittiin kuolemaan maan entinen presidentti Mohammed Mursi ja yli sata muuta veljeskunnan jäsentä. Tuomiot menevät vielä maan ylimmän uskonoppineen eli suurmuftin arvioitavaksi. Lopullinen tuomio langetetaan ensi kuussa.

Lähes 90 vuotta vanha Muslimiveljeskunta oli presidentti Hosni Mubarakin valtakaudella poliittisena puolueena kielletty. Kiellosta huolimatta Muslimiveljeskunta oli Egyptin merkittävin oppositioliike, joka sai myös edustajiaan maan parlamenttiin saakka.

Vuoden 2011 kansannousun jälkeen Muslimiveljeskunta nousi valtaan. Mohammed Mursi oli Egyptin ensimmäinen vapailla vaaleilla valittu presidentti.

Tyytymättömyys veljeskunnan ja Mursin hallintoon johti laajoihin mielenosoituksiin kaksi vuotta sitten. Kesällä 2013 sotilaat syrjäyttivät Mursin ja Muslimiveljeskunta julistettiin terroristijärjestöksi.

Mursin kuolemantuomio langetettiin muun muassa vankilapaosta ja vakoilusta.

Tapahtumat Egyptissä kertovat, miten kaukana maa on demokratiasta. Neljä vuotta sitten orastanut toivo paremmasta on hautautumassa joukkoteloitusten alle.

Demokratian edistäminen ei ole Muslimiveljeskunnankaan agendalla, mikä tuli selväksi Mursin lyhyeksi jääneelle presidenttikaudella. Väkivalloin veljeskuntaa ei kuitenkaan kyetä nujertamaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.