Sotkamon oppeja Siilinjärvelle?

Siilinjärveä parjattiin rumimmaksi kunnaksi, kun viitostie siirrettiin kulkemaan soramonttujen vierestä. Nyt sen sijaan kunnan vireä kunto paistaa imagomittauksista. Tänä vuonna Taloustutkimus pisteytti Siilinjärven kokoluokkansa toiseksi, viime vuonna ensimmäiseksi.

Kuopio sijoittuu usein kolmanneksi tai neljänneksi, joten lupaavalta näyttää Kuopion seudulla.

Asioiden eteenpäin vieminen ja päätöksenteko ovat aina ihmisistä kiinni. Siilinjärvellä alkaa uusi aikakausi, kun kunnanvaltuusto valitsee uuden kunnanjohtajan 4. helmikuuta.

Toivottavasti Siilinjärvi valitsee sellaisen kunnanjohtajan, josta koko kaupunkiseutu hyötyy.

Johtamisen laatu säilynee hyvänä Lahteen sosiaali- ja terveysyhtymän vetäjäksi muuttaneen Jouni Mutasen jälkeen. Uusia oppeja odotetaan Sotkamosta, jonka kunnanjohtajaa Jari Tolosta voidaan pitää valintaprosessia läheltä seuranneiden mukaan todennäköisimpänä valintana Siilinjärven kunnanjohtajaksi.

Sotkamo nappasi sarjansa kärkipaikan imagovertailussa. Muutama vuosi sitten se valittiin luovimmaksi kunnaksi.

Parhaiten tunnetaan Vuokatin lomakeskus, ja viime viikkoina kunta on niittänyt huomiota Talvivaaraan kaivettavalla nikkelikaivoksella.

Imagovertailuja ei kannata tuijottaa liikaa. Sellaisessa menestyminen on joka tapauksessa kova fakta, joka jyskyttää siilinjärveläisen valintatyöryhmän takaraivossa. Kunnanhallitus päättää esitettävästä johtajasta tänään. Iltapäivällä selviää, onko esitys yksimielinen.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Pekka Väänäsen (kesk.) mukaan nyt etsitään parasta. Puolueen jäsenyyttä ei kuulemma urkita.

Ymmärrettävästi keskustalaisuus tuo Toloselle pisteitä. Keskustalla on suurin valtuustoryhmä.

Tolosen uskotaan tuovan toiminnan miehen työkalupakin.

Kaupunkiseudun etuna on saada Siilinjärven keulaan tekijä. Hän ei saa jäädä uinumaan takariviin tärkeissä palavereissa.

Hakijoiden kärkikastiin lasketaan myös Kuopion kaupungin kehittämispäällikkö Heikki Helve ja Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman.

Maaningan johdossa hiljattain aloittanut Soile Lahti ei hakenut paikkaa. Jos nostetta olisi ollut enemmän, ehkä hänestä olisi voinut tulla jopa Siilinjärven ja Maaningan yhteinen kunnanjohtaja Lapinlahden ja Varpaisjärven esimerkin mukaisesti. Sukupuolten välinen vinoumakin olisi hiukkasen oiennut. Naisia on ihmeen vähän kuntajohtajina.

Helve on mielenkiintoinen hakija, koska lähes koko ikänsä Siilinjärvellä asuneena hänellä piisaa kotikenttäetua. Valitsijoita silti askarruttaa, onko hän omaksunut liikaa ison kaupungin näkökulmaa.

Helveen etuina ovat osaaminen Paras-hankkeen valmistelussa ja kokemus seutuyhteistyössä, mutta rasitteena Karttula-Kuopio-liitoksen selvittäminen. Siilinjärvellä se mielletään herkästi pyrkimykseksi liittää myös Siilinjärvi Kuopioon. Moiseen keskusteluun Siilinjärvi on tuskin valmis moneen vuoteen.

Tolosta ei ole tulkittu kuntaliitosihmiseksi, mistä hän saa lisäpisteitä.

Liitoskeskustelua tuleva kunnanjohtaja ei pääse karkuun. Nyt sen ituna on 3set-hanke, jossa Siilinjärvestä tulee sosiaali- ja terveystoimen isäntäkunta Maaningalle ja Nilsiälle.

Kunnanjohtaja arvioi, onko mahdollisesti näistä kolmesta kunnasta aikanaan syntyvä uusi kunta kestävä malli. Kuntalain mukaan kuntia täytyy yhdistää työssäkäyntialueiden mukaan. 3set ei siihen riitä, koska alueen asiointivirrat ohjautuvat Kuopioon.

Sijainti suuren kaupungin kyljessä suo houkuttelevan mahdollisuuden asuinkuntastrategiaan, jolla kaavoitetaan tontteja kaupungissa työssä käyville. Naapurikunnat saavat lisää elinvoimaa, mutta kuopiolaiset menettävät palveluihinsa kaipaamiaan verotuloja.

Kirjoittaja on Savon Sanomien kaupunkitoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.