Sovun signaalit vähissä

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on julistanut Irakin sodan virallisesti päättyneeksi. Toinen maailmanpolitiikan merkkihetki ajoittui eiliselle päivälle, kun Lähi-idän rauhanneuvottelut käynnistyivät lähes kahden vuoden tauon jälkeen.

Onko maailma yhtään paremmalla tolalla tämän jälkeen? Vastausta kysymykseen on mahdoton antaa juuri nyt. Ehkä kuukausien tai vasta vuosien kuluttua nähdään, mitä todella tapahtui syyskuun alussa 2010 ja olivatko ratkaisut silloin oikeita.

AMERIKKALAISILLE on tärkeää vetäytyä Irakista. Lopullisesta pois lähdöstä tosin ei voida puhua, sillä Irakiin jää toistaiseksi noin 50 000 jenkkisotilasta. Heidän tehtävänään on muun muassa kouluttaa irakilaisarmeijaa.

Obama oli vaikean tilanteen edessä: Pitääkö amerikkalaisille annettu vaalilupaus vetäytyä Irakista vai pönkittääkö öljyvaltiota sotakoneistolla? Hän antoi vetäytymiskäskyn, mutta piti huolen, että amerikkalaisten sotilaallinen läsnäolo ei häviä minnekään. Se säilyy tulevaisuudessa muun muassa Irakin lähivesillä, jossa amerikkalaiset sota-alukset purjehtivat ja sotakoneet lentävät.

Kaikki kunnia vetäytymisestä kuuluu Obamalle, mutta hänen käskynsä ei poista tahraa, joka syntyi ennen sotatoimia. Silloinen USA:n presidentti George W. Bush perusteli sotaretkeä Irakin väitetyillä joukkotuhoaseilla, jotka piti YK:n, amerikkalaisin ja brittivoimin löytää sekä tuhota.

IRAKISTA ei löytynyt joukkotuhoaseita. Ansaan jäivät diktaattori Saddam Hussein, hänen poikansa ja korkea-arvoisia hallinnon edustajia. Heille kävi huonosti.

Hussein oli häirikkö, mutta vastaavanlaisia tai vielä pahempia hallitsijoita maailmassa on ollut läpi historian. Amerikkalaisten intresseissä ei ollut Irakin kansan vapauttaminen Saddamin ikeestä, vaan omien taloudellisten ja poliittisten etujen ajaminen.

Obama varoi viisaasti sanomasta, että USA:n johtama sotakoneisto voitti Irakin sodan. Palo nimittäin kytee vielä pitkään. Irakiin jää sodan jäljiltä hutera hallinto. Vaalit pidettiin, mutta hallitus on yhä kasaamatta.

Obama ei ole rauhakyyhky kauniista puheistaan huolimatta. Sen osoittaa käynnissä oleva Afganistanin sota. Presidentti perustelee sitä terrorismin kitkemisellä. USA haluaa myös estää ääri-islamilaisen vaikutusvallan kasvun ydinasevaltio Pakistanissa.

Terroristien tuhoamistehtävä vuoristoisessa ja vaikeakulkuisessa Afganistanissa on vaikea, lähes mahdoton. Tällainen maailmanpoliisin tehtävänkuva kuitenkin on. Aina pitää ampua jossakin jotakin.

OBAMALLA riittää työtä myös muualla. Lähi-idän rauhanneuvottelut käynnistyivät Washingtonissa ja keskusteluista odotetaan vaikeita. Tavoitteena on palestiinalaisvaltion perustaminen. Päämäärä on hyvä, sen toteutuminen vaikuttaa jälleen kerran mahdottomalta.

Tilanne on moniongelmainen. Israel pitää Gazassa vallassa olevaa Hamasia terroristijärjestönä. Juutalaisvaltion johto näkisi neuvottelukumppanina maltillisen Fatah-järjestön.

Hamas pyrkii koko ajan häiritsemään neuvotteluilmapiiriä. Sen järjestämässä iskussa kuoli neljä israelilaista Washingtonin neuvottelujen aattona. Israel kostaa iskut ja näin loputon väkivallan kierre jatkuu.

Palestiinalaiset vaativat israelilaisten siirtokuntien rakentamisen jäädyttämistä ja purkamista. Juutalaisvaltion johto ei siihen suostu turvallisuussyistä.

Näkyvissä ei ole sovun signaalia. Luottamus puuttuu ja sen myötä kaikki muu.

Yhdysvallat on Israelin tärkein tukija. Se voi halutessaan vaikuttaa juutalaisvaltion johtoon vähentämällä sotilaallista tai taloudellista apuaan. Tämä ei taas olisi Yhdysvaltain etujen mukaista. Pattitilanne jatkuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.