Stephen Hawking oli lujan tahdon ruumiillistuma

Brittiläisen fyysikon ja kosmologin Stephen Hawkingin, 76, kuolema kohahdutti koko maailmaa keskiviikkona, sillä hänet tunnettiin joka puolella maailmaa. Pyörätuolissa istuvan Cambridgen yliopiston matematiikan professorin tunsi moni sellainenkin, joka ei tarkasti tiennyt, miten valovoimainen luonnontieteilijä Hawking oli. Hän oli se mies, joka puhui muita kansantajuisemmin mustista aukoista, maailmankaikkeuden synnystä ja ajasta vailla alkua, loppua ja reunoja.

Tieteen popularisoinnin lisäksi Hawking osoittautui aikamoiseksi ennustajaksi, joka sai kuulijoidensa mielikuvituksen laukkaamaan. Hän esimerkiksi ennusti 17 vuotta sitten, että parinkymmenen vuoden kuluttua tuhannen dollarin arvoinen tietokone vastaisi monipuolisuudessaan ihmisen aivoja ja toimisi kuin sillä olisi älyä ja tietoisuutta. Jatkuvan kasvun tavoittelua Hawking piti mahdottomana, varoitti ihmisen geenimuuntelusta ja kehotti kartoittamaan Maan ulkopuolisia asumismahdollisuuksia. Hän myös huomautti, että vieraisiin planeettoihin ei välttämättä ole viisasta ottaa yhteyttä, koska avaruuden mahdolliset muukalaiset eivät kenties olisi ystävällisiä ihmisille.

Omaelämäkerrassaan Hawking sanoi olevansa hiljaa tyytyväinen elämäänsä, 50 vuotta als-diagnoosin jälkeen. Tuskallinen tietoisuus taudin jatkuvasta etenemisestä sai hänet paneutumaan tieteen tekemiseen kaikella tarmollaan. Liikehermojen rappeuduttua oppi hallitsemaan ja hahmottamaan monimutkaisia kokonaisuuksia päässään nopeasti.

Hawkingin tieteellisiäkin saavutuksia arvokkaampi opetus on se, miten suuretkaan vastoinkäymiset eivät voi selättää lujaa tahtoa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.