Stubb uhkaa ajautua heikoksi johtajaksi

Kokoomuksen puoluetoimistossa Kansakoulukujalla Helsingissä eletään hankalia aikoja. Emäntä toimistossa vaihtui, kun taitavaksi tunnustettu Taru Tujunen siirtyi toimitusjohtajaksi mainostoimistoon ja tilalle tuli paljon kokemattomampi turkulainen Minna Arve. Koko puoluetta johtaa Alexander Stubb, jonka tuntuma poliittiseen järjestötyöhön on vielä ohuempi.

Jos kokoomuksen kannatus olisi nousussa, kaksikolla olisi aikaa opetella ohjaamaan puoluetta. Kannatus on kuitenkin laskussa. Aikaa opetella ei ole.

Kokoomus on kiistatta menettänyt asemansa suosituimpana puolueena. Vaaleihin on aikaa vain viisi ja puoli kuukautta. Vaaleissa kokoomus on menettämässä myös asemansa eduskunnan suurimpana puolueena. Pääministerin salkku seuraavassakin hallituksessa on jäämässä haaveeksi.

Kokoomus on joutunut laskukierteeseen, joka hermostuttaa jo osaa sen keskeisistä vaikuttajista. Yle kertoi viime viikolla puolueiden säännöllisesti teettämän imagotutkimuksen tuloksista. Kokoomusta on aina pidetty muita ylimielisempänä puolueena, mutta nyt ylimielisyysarvot huitelevat korkeammalla kuin kertaakaan 15 vuoteen.

Ylen tuoreimmassa kannatuskyselyssä keskusta on karannut kuuden prosenttiyksikön karkumatkalle. Eroa on vaikea – jos ei jopa mahdoton – kuroa umpeen reilussa viidessä kuukaudessa.

Mikä on mennyt pieleen? Stubb valittiin uudeksi puheenjohtajaksi kesällä selvin numeroin. Stubbia puoluekokouksessa äänestäneet uskoivat, että hän kykenee kääntämään valtaisan henkilökohtaisen suosionsa kokoomuksen suosioksi. Varoituksen sanojakin kuultiin, tosin ei juuri julkisesti. Kokoomuksen keskeisistä vaikuttajista suurin osa olisi nähnyt puheenjohtajana mieluummin Jan Vapaavuoren.

Stubbin henkilökohtainen suosio on todennäköisesti edelleen vankka. Se ei kuitenkaan ole nostanut kokoomuksen kannatusta, koska puheenjohtajan tyyli myös ärsyttää. Stubb ja keskustan konkaripoliitikko Paavo Väyrynen ovat tyystin erilaisia ihmisiä, mutta jotain samaakin heistä löytyy: kummallakin on paljon kannattajia, mutta vielä enemmän vastustajia.

Stubbin ministeriratkaisut ovat myös kääntyneet tarkoitustaan vastaan. Kahden nuoren naisen nostaminen hallitukseen ei ole lisännytkään kokoomuksen vetovoimaa, vaan vahvistanut puolueeseen liitettyjä kielteisiä piirteitä.

Nykyisen hallituksen epäonnistumiset eivät ole Stubbin vika, mutta hänen harteilleen syntitaakka kuitenkin lopulta kaatuu. Toistaiseksi pääministeri on vakuuttanut, että hallitus jatkaa sääntömääräisiin vaaleihin saakka. Kokoomuksesta löytyy kuitenkin ihmisiä, joiden mielestä kokoomuksen ja Suomen kannalta parempi vaihtoehto olisi hajottaa eduskunta ja määrätä ennenaikaiset vaalit. Muussa tapauksessa puolueen kannatus uhkaa murentua liian alhaiseksi.

Jo kohta kolmen vuosikymmenen ajan kokoomuksessa vahvaa puheenjohtajaa on seurannut heikko puheenjohtaja. Stubbilla ei ole kauan aikaa välttää Pertti Salolaisen ja Ville Itälän kohtalo.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.