Sudet menestyvät siellä, missä on ruokaa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimman kanta-arvion mukaan Suomessa oli viime maaliskuussa 20 susilaumaa, kun vuosi sitten luku oli 14. Merkittävin muutos viime vuoteen verrattuna on se, että susia on enemmän Länsi-Suomessa kuin Itä-Suomessa. Koko maan susikanta on kasvanut arviolta 145–170 sudesta 156–179 suteen.

Kehitystä voi pitää samantekevänä, ilahduttavana tai pelottavana, näkökulmasta riippuen. Joka tapauksessa muutos vaikuttaa noudattelevan virallisen susipolitiikan tavoitteita. Suden sukupuuttoon kuolemisen uhka on jo aikaa sitten väistynyt ja nyt susi näyttää leviävän yhä laajemmalle Suomessa. Kanta vahvistuukin vielä.

Luken tiedotteessa on kohta, jonka mukaan itäisen Suomen susimäärän vähenemisen syitä ei tiedetä. Yhdeksi selitykseksi on tarjottu sitä, että hirvikanta on pienentynyt. Lisäksi nuoria susia on vaeltanut idästä länteen keskelle runsaita peura- ja kauriskantoja. Pohjois-Savossa susikanta on säilynyt vähintäänkin ennallaan. Kanta on pienentynyt erityisesti itärajan tuntumassa (Savon Sanomat 7.6.). Ylä-Savossakaan ei ole ollut viime aikoina aihetta mihinkään susikapinaan.

Selitykset kannanvaihteluille ovat hyviä. Tosin salametsästyksestä ei ole tietoa, mutta sitäkään ei voi sulkea tyystin pois, koska etenkin takavuosina kannat vaihtelivat salakaatojen seurauksena merkittävästi.

Susien liian suurta määrää moittivien metsästäjien on syytä keskittyä hirvieläinten metsästykseen. Kun hirvikanta pidetään kurissa, eikä muidenkaan hirvieläinten kantoja päästetä liiaksi kasvamaan, susistakin on sen jälkeen vähempi vaivaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.