Suhteellista

Olli-Pekka Ryynänen

Hallitus on linjannut, että alle 20000 asukkaan kunta ei enää saa järjestää terveydenhuoltoaan itse, vaan on mentävä joko kuntaliitoksiin tai sote-aluein vähintään 50000 asukkaan väestöpohjalle. Linjaus vastaa Paras-lakia. Hallitus haluaa joko suurkunnat tai vähintään 50000 asukkaan sote-piirit.

Luulen, että tällä sotketaan terveydenhuolto entistä syvempään suohon. Esitetyt sote-alueet ovat edelleen liian pieniä vastaamaan terveydenhuollon rahoituksesta.

Ruotsissa pienin vastaava alue on väestöltään 170000, ja sitä pidetään aivan liian pienenä. Sote-alueet ovat kyllä tarpeeksi suuria ryhtyäkseen rakentamaan omalle alueelleen kilpailijaa nykyiselle keskussairaalalle. Silloin alkaa ensin kauhea kilpailu lääkäreistä. Seuraavaksi tulee lasku ja se tulee olemaan hirmuinen.

Pohjois-Suomeen, Oulun yliopistollisen sairaalan vastuualueelle, selvitysmiehet Lauri Nuutinen ja Tuomo Pääkkönen ovat ehdottaneet yhden rahoittajan mallia. Kaikista ehdotuksista, mitä Suomen terveydenhuollosta on tehty, on Nuutisen ja Pääkkösen ehdotus selväjärkisin. Sama malli nopeasti myös Itä-Suomeen.

Sanat yksityistäminen ja ulkoistaminen ovat menneet suloisesti sekaisin.

Yksityistäminen tarkoittaa sitä, että terveydenhuollon vastuu annetaan kansalaisille itselleen eli käytännössä rahoituksen hoitaa vakuutus. Näin on menetelty useimmissa Euroopan maissa. Moni on kehunut hyvin toimivaa järjestelmää, mutta yleensä kehuja ei ole nähnyt kaikkea.

Vakuutusjärjestelmä johtaa alivakuutettujen ihmisten ongelmaan ja vakuutus tulee sekä yhteiskunnalle että kansalaiselle kalliimmaksi kuin suomalainen veropohjainen järjestelmä. Ulkoistamisessa rahoitus ja vastuu ovat yhteiskunnalla, mutta palvelu ostetaan yksityiseltä.

Kansa tuntuu luulevan, että raha kuluu lähinnä byrokratiaan.

Ei todellakaan kulu. Hallintokulut ovat muutamia prosentteja koko budjetista. Vaikka koko hallinto haihtuisi ilmaan, ei säästö riittäisi kattamaan edes terveydenhuollon vuosittaista budjettilisäystä.

Jotkut ovat viitanneet kalliiksi koettuun ilmapuolustusjärjestelmän ostoon. Ottamatta maanpuolustukseen enempää kantaa, voidaan todeta, että terveydenhuollon kustannukset ovat melkein kuusinkertaiset maanpuolustukseen verrattuna ja ohjushankinnan hinnalla terveydenhuolto pyörisi vajaan viikon.

Kuopiossa kävi kiinalainen ryhmä tutustumassa Suomen terveydenhuoltoon. Suurin ihmetyksen aihe oli, että suomalaisessa terveyskeskuksessa tai sairaalassa ei heidän mukaansa ollut lainkaan potilaita. Siellä kun on joka käytävällä sata ihmistä odottelemassa.

Maailmanloppu tulee kuulemma vielä ennen joulua, ainakin jos muinaisia mayaintiaaneja on uskominen. Minä puolestani ennustan, että maailmaloppua ei tule.

Satanen korvausta kaikille lukijoille, jos olen väärässä.

Kirjoittaja on yleislääketieteen professori Itä-Suomen yliopistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.