Sukupolvenvaihdoksen aika

Vaalirahoituskohu on laantunut, mutta vaalivalmistelut kuitenkin jatkuvat. Joillakin paikkakunnilla alkavat lokakuun kunnallisvaalien listat olla jo kuta kuinkin valmiita, mutta paljon hyviä ehdokaspaikkoja on vielä vapaana.

Jokainen, jolla on todellista halua kunnallispoliittiseen vaikuttamiseen, pääsee varmasti yrittämään, koska nimenomaan kunnallisvaalien listoissa piisaa pituutta. Joskus tulee mieleen, että ehdokkaita on jopa liian kanssa.

Kaupungin- ja kunnanvaltuustojen töitä on kevennetty viime vuosina tuntuvalla kädellä. Valtuutettujen valtaa on annettu milloin lautakunnille, milloin ylemmille virkamiehille. Kun katsoo talvisaikaan jonkun pienen kunnan valtuuston kuukausikokouksen esityslistaa, niin ei siinä ole enää pykäliä tuhlattu.

Esityslistan lyhyys ei kuitenkaan todista vielä sitä, että valtuustolla ei olisi valtaa tai kunnallispolitiikalla merkitystä. Halutessaan pienenkin kunnan luottamusmiehet ja -naiset saavat aikaan muhevia riitoja, jotka panevat kunnan elämän täysin sekaisin ja halvaannuttavat normaalin toiminnan. Meneillään olevalta vaalikaudeltakin tästä löytyy mainioita esimerkkejä jopa lupsakoista savolaiskunnista.

Helpoiten kunnalliset luottamustoimien haltijat voivat todellakin vaikuttaa vastustamalla. Nykyinen kunnallislaki antaa näet valittamiseen melkeinpä rajattomat mahdollisuudet. Aika monet myös käyttävät niitä hyväkseen, jos kohta eivät aina toisten tai edes omaksi parhaakseen.

Voivatko luottamusmiehet ja -naiset vaikuttaa myönteishenkisesti kotikuntansa tai -kaupunkinsa asioihin?

On esimerkkejä, ettei tuokaan vaihtoehto ole käytännössä poissuljettu. Viime vuosilta on muistissa myös Savosta lukuisia "ihmeitä", kun jonkun paikkakunnan valtuutetut ovat antaneet virsirunoilijan sanoin "vanhan pukunsa pudota" ja ryhtyneet katsomaan, josko löydettäisiin uusi ja kaikille yhtäläinen kuosi yhteisten asioitten ääreen kokoonnuttaessa.

Jonkun pienemmän paikkakunnan kunnallispoliittiset ongelmat eivät hetkauta käytännössä juuri muta kuin kunnallispoliitikkoja itseään. Sivullisille tällaiset kukkotappelut ovat toki hauskaa seurattavaa ja mukava vitsailun aihe.

Mitä isompi kaupunki tai kunta, sitä enemmän niiden kunnallispolitiikalla on yleistä merkitystä.

Ylä-Savossa on Iisalmen kunnallispolitiikan selkiintyminen heijastunut myönteisesti naapureihin ja luonut pohjan neljän kunnan yhteistyön virittämiselle sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Varkauden kaupungin taloudenhoito jatkui turhan pitkään hutoi-hengessä, mikä johti siihen, että kaupunki velkaantui pahanpäiväisesti. Paras-hankkeen edellyttämä kuntayhteistyö takkuilee Keski-Savossa pahasti, kun yksikään naapurikunta ei halua lähteä "maksamaan varkautelaisten velkoja". Se on ihan ymmärrettävää.

Vaan mitäpä sanotaan Kuopiosta, tästä suurimmasta ja kauneimmasta?

Ulkoisesti kaupunki on menestynyt erinomaisen hyvin tällä vaalikaudella. Isoja yritysratkaisuja on tapahtunut, ja rakentaminen on ollut ennätysmäisen runsasta, vaikka valtuuston työskentelyä ei ole voinut sanoa kaikin ajoin linjakkaaksi.

Kaupunginvaltuuston kaikki suuret ryhmät ovat olleet tällä vaalikaudella jonkinasteisessa hajaannuksen tilassa. Kahtiajakautuneisuus on ollut nähtävissä erityisen vahvana keskustassa, kokoomuksessa ja vasemmistoliitossa. Omat "pesäpallopuoleensa" ja "sosiaalipuolueensa" on ollut toki demareissakin.

Lokakuussa valittavasta valtuustosta tiedetään, että monet asiat ovat silloin toisin kuin tänään. On tulossa sukupolvenvaihdos, kun liuta vanhoja koeteltuja jääriä jää vapaaehtoisesti sivuun.

Kokoomuksesta poistui jo kesken vaalikauden puolueen paikallinen kiintotähti Erkki Moisander. Keskustasta lähtevät mahtimiehet Toivo Yläjärvi ja Markku Rossi. Vasemmistoliiton ryhmästä taas vetäytyy äänikuningatar Marja Kivinen, joka useissa suurissa linjauksissa on ollut toista mieltä kuin ryhmän toinen kova kellokas Erkki Virtanen.

Kuopion kaupunginvaltuusto tarvitsee vahvoja persoonia ja vahvaa tahtoa, koska se on koko maakunnan etu.

Ketkä nousevat uuden valtuuston "yläjärviksi" tai "kivisiksi"? Siinä on lokakuun vaalien kiintoisin kysymys Kuopiossa.

Hyviä mielipidejohtajan paikkoja on vapaana, mutta onko uudessa joukossa niiden ottajia?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.