Sukupolvien välille tarvitaan solidaarisuutta

Pitkittyneen laskusuhdanteen ja väestön ikääntymisen yhtenä yhteisseurauksena sukupolvikapinaa lietsotaan nyt monella suunnalla. Sekä eläkeläiset että nuoret aikuiset ovat tyytymättömiä ansiokehitykseensä.

Suomen Senioriliike on puheenjohtajansa, SDP:n ex-kansanedustaja Kimmo Kiljusen johdolla kerännyt yli 50 000 nimeä kansalaisaloitteeseen, joka vaatii työeläkkeitä koskevan indeksin palauttamista palkkatasoon sidotuksi.

Aloitteen edetessä eduskuntaan ovat puolueiden ja palkansaajien nuorisojärjestöt nousseet vastustamaan eläkepopulismiksi nimeämäänsä ilmiötä.

Nuorten tuohtumuksen syynä on vuonna 1980–95 syntyneen ikäluokan eli Y-sukupolven tulotason romahdus Suomessa ja maailmalla. Sekä Tilastokeskuksen että Suomen Pankin mukaan talouden taantuma on vuodesta 2010 lähtien leikannut eniten alle 35-vuotiaiden tuloja. Toisaalta yli 65-vuotiaiden tulot kasvoivat samalla ajanjaksolla.

Maaliskuussa brittilehti The Guardian uutisoi, että Y-sukupolvi on jäänyt osattomaksi varallisuuden ja hyvinvoinnin kasautumisesta useimmissa länsimaissa. Globalisaatio, teollisuuden rakennemuutos ja julkisten talouksien velkaantuminen ovat iskeneet eniten juuri nuorten työllistymiseen ja ansioihin.

Suuret ikäluokat ovat pärjänneet hyvin nuorempiin nähden. The Guardianin mukaan Ranskassa tuoreiden eläkeläisten tulot ovat nousseet keskimäärin korkeammiksi kuin alle 50-vuotiaiden tulot.

Suomessa Eläketurvakeskus on laskenut, että kansalaisaloitteen mukainen indeksimuutos johtaisi työeläkevarojen nopeaan ja jyrkkään hupenemiseen, kunnes varat loppuisivat 2060-luvulla. Niin tärkeää kuin eläkkeiden ostovoiman säilyttäminen onkin, on aloitteen julkistaloudellinen yhtälö mahdoton.

Ongelmana on myös vanha tuttu ikäluokkien pieneneminen ja syntyvyyden lasku, jotka syövät tulonsiirtojen rahoituspohjaa. Nuorten heikko ansiokehitys on omiaan entisestään lykkäämään perheiden perustamista. Niin ikään nuorten työllistäminen palkkajoustoin tai kilpailukykysopimuksen mukaiset reaalipalkkojen leikkaukset johtavat heidän kohdallaan alenevaan eläkekertymään.

Nuorten on varauduttava pysymään töissä pitkään – kun he pääsevät töihin kiinni. Eläkeuudistus ja eläkeiän sitominen eliniän odotteeseen eivät tule yhtään liian aikaisin. Sukupolvien sisäiset tuloerot ovat kuitenkin jyrkempiä kuin niiden väliset. Sukupolvikeskusteluun tarvitaan malttia ja solidaarisuutta.

Eläkeväittelyssä on havaittavissa ylilyöntejä. Kimmo Kiljusen mukaan nykyeläkeläinen on ainoa tulonsaajaryhmä, joka ikääntyessään kokee lakisääteisen elintason laskun. Tilastokeskuksen mukaan alle 25-vuotiaiden tulot alittavat eläkeläisten tulot. Kumpaakaan näistä elämänkaaren perusasioista ei tulisi protestoida kovin voimakkaasti.

Kukin sukupolvi tienaa osin omia, osin vanhempiensa eläkkeitä. Kaikkien tulonsiirtojen edellytyksenä on, että mahdollisimman moni on mahdollisimman tuottavassa työssä mahdollisimman pitkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Uusi tukialuejako synnytti riidan vanhoilta pohjilta

Lemmenjoen kohun käsittely jatkuu vain

Korvaako internet television?

Lapsia kuin nälkävuosina

Maaseudun eläkeläisiä vaivaa vaihtoehdottomuus

Oikeusvaltion horjuttamiseen ei saa antaa aihetta

Mitähän lukisin

Ilmastoahdistusta ei pidä väheksyä

Ei ole sama, missä maassa maitoa tuotetaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.