Sukupolvien välinen eläkesota on turhaa

Hallituspuolue vihreiden nuorisojärjestö on herättelemässä keskustelua työeläkkeiden leikkaamisesta. Vihreät nuoret on sitä mieltä, että nykyinen eläkejärjestelmä kohtelee nuoria sukupolvia epäreilusti. Jo aikaisemmin samaa ovat väläytelleet keskustanuoret. Demareiden nuorisojärjestö olisi valmis selvittämään asiaa. (Yle Uutiset 23.8.).

Emopuolueille puhe eläkkeiden leikkaamisesta on vaikeaa, sillä eläkeläisten määrä kasvaa koko ajan väestön ikääntymisen myötä. Kaiken lisäksi eläkeläiset ovat aktiivisia äänestäjiä. Ennen viime eduskuntavaaleja pienimpien eläkkeiden korottaminen oli yksi niistä teemoista, jotka auttoivat SDP:n pääministeripuolueeksi.

Suomessa tulkitaan, että eläkkeet kuuluvat perustuslain omaisuudensuojan piiriin. Siksi kaikki tähän saakka toteutetut eläkeuudistukset on toteutettu niin, että eläkkeiden tasoon ei ole kajottu. Eläkejärjestelmän kestokykyä on vahvistettu eläkeikää nostamalla ja korottamalla eläkemaksuja, joita maksavat niin työnantajat kuin palkansaajat. Myös työeläkkeiden kertymisvauhtia on hidastettu kiistellyllä taitetulla indeksillä.

Kansainvälisesti vertaillen Suomi on poikkeus. Esimerkiksi Ruotsissa on käytössä niin sanottu indeksijarru, jonka avulla automaattisesti leikataan eläkkeitä eläkemaksujen korottamisen sijasta.

Väestön ikääntyminen ja syntyvyyden voimakas lasku ovat aikaa myöten johtamassa Suomessakin siihen, että nykyisen eläkejärjestelmän kestävyyttä on arvioitava. Mitään pakottavaa kiirettä siihen ei juuri nyt ole, mutta periaatteellisella tasolla olisi hyvä ajoissa selvittää oikeudenmukaisia vaihtoehtoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Pääministerin pitäisi pitää kieli keskellä suuta

Kauppahalliaarre

Maltillista alarmismia

Tutkimustietoa tarvitaan eri puolilta Suomea

Urheiluseurojen eettisiin pulmiin pitää tarttua

Leijaileva laipiolevy ja muuta pelottavaa

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Antelias budjettiehdotus muistaa maakuntiakin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.