Sukupolvien välinen eläkesota on turhaa

Hallituspuolue vihreiden nuorisojärjestö on herättelemässä keskustelua työeläkkeiden leikkaamisesta. Vihreät nuoret on sitä mieltä, että nykyinen eläkejärjestelmä kohtelee nuoria sukupolvia epäreilusti. Jo aikaisemmin samaa ovat väläytelleet keskustanuoret. Demareiden nuorisojärjestö olisi valmis selvittämään asiaa. (Yle Uutiset 23.8.).

Emopuolueille puhe eläkkeiden leikkaamisesta on vaikeaa, sillä eläkeläisten määrä kasvaa koko ajan väestön ikääntymisen myötä. Kaiken lisäksi eläkeläiset ovat aktiivisia äänestäjiä. Ennen viime eduskuntavaaleja pienimpien eläkkeiden korottaminen oli yksi niistä teemoista, jotka auttoivat SDP:n pääministeripuolueeksi.

Suomessa tulkitaan, että eläkkeet kuuluvat perustuslain omaisuudensuojan piiriin. Siksi kaikki tähän saakka toteutetut eläkeuudistukset on toteutettu niin, että eläkkeiden tasoon ei ole kajottu. Eläkejärjestelmän kestokykyä on vahvistettu eläkeikää nostamalla ja korottamalla eläkemaksuja, joita maksavat niin työnantajat kuin palkansaajat. Myös työeläkkeiden kertymisvauhtia on hidastettu kiistellyllä taitetulla indeksillä.

Kansainvälisesti vertaillen Suomi on poikkeus. Esimerkiksi Ruotsissa on käytössä niin sanottu indeksijarru, jonka avulla automaattisesti leikataan eläkkeitä eläkemaksujen korottamisen sijasta.

Väestön ikääntyminen ja syntyvyyden voimakas lasku ovat aikaa myöten johtamassa Suomessakin siihen, että nykyisen eläkejärjestelmän kestävyyttä on arvioitava. Mitään pakottavaa kiirettä siihen ei juuri nyt ole, mutta periaatteellisella tasolla olisi hyvä ajoissa selvittää oikeudenmukaisia vaihtoehtoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Kääntyykö suuri virta?

Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.