Suo, kuokka ja downshifting

Suomi on pieni kieli. Niinpä viestin vakuuttavuutta halutaan monesti alleviivata vierasperäisillä, käytännössä englanninkielisillä väännöksillä. Sangen usein on kysymys yksinkertaisesti sumutuksesta. Kun ei ole oikein mitään sanottavaa, vieraskielinen retoriikka syvällä rintaäänellä esitettynä uppoaa valitettavan usein kuulijaansa.

Muistattehan esimerkiksi kymmenkunta vuotta sitten uuden teknologian yrityksiin pesiytyneet komeilta kalskahtavat tittelit kuten key ja sales managerit sekä joka lähtöön kelpaavat developerit?

Eivät maallikot ymmärtäneet, mitä noilla toimenkuvilla tehtiin kun eivät tainneet ymmärtää itse toimenkuvien haltijatkaan. Myöhemmin ilmeni, ettei ainakaan tulosta.

Nyt on sitten on muotia puhua downshftaamisesta. Elämänlaadun parantamista kohtuullistamalla työntekoa ja kulutusta. Herrashomma noin ensikuulemalta.

Downshftaaminen lähti liikkeelle mistäs muulta kuin Amerikasta. Siellä osa ylempää keskiluokkaa ryhtyi tarkistamaan arvojaan siirtymällä halvemmille asuntoalueille. Kun asumiskulut alenivat, se loi tilaa tehdä elämässä uudenlaisia ratkaisuja. Kaikki hyvin tähän saakka.

Mitä muuta downshifting voisi olla? Lonkanvetoa.

Jos downshiftaaminen valitaan tietoisesti vaihtoehdoksi kustantamalla se edes osittain sosiaalituilla, ei pidä sumuttaa downshiftingillä tai muillakaan vierasperäisillä termeillä. Puhutaan vaan reilusti lonkanvedosta. Tai siipeilystä. Kaikki muu on höpinää ja kaunistelua.

Kuinka Suomen kokoisessa, luonnonvaroiltaan vähäisessä maassa ylipäätään voidaan puhua downshiftaamisesta? Siksi, että aiemmat sukupolvet ovat työllään luoneet elintason, joka sen mahdollistaa.

Menneinä vuosikymmeninä suomalaiset oppivat työteliääksi kansaksi. Hulluuteen saakka.

Suo, kuokka ja Jussi -taustaa vasten on hämmästyttävää, että Elinkeinoelämän valtuuskunnan raportin mukaan neljännes suomalaisista haluaisi käyttää nykyistä vähemmän aikaa palkkatyöhön.

Käytössä on sentään yleisesti 37,5 tunnin työviikot ja kansainvälisessä vertailussa erittäin kilpailukykyiset lomaetuudet. Työehtosopimusjärjestelmä on toimiva,

Pirullako tässä meinataan kansakuntana selvitä, jos asenteet ovat tuollaiset ja eläkeläisten osuus suhteessa työikäiseen väestöön lisääntyy vauhdilla?

Ei hyvältä näytä, kun samassa yhtälössä on vähenevien työhalujen lisäksi opiskeluaikojen venyminen ja keskimääräisen eliniän nousu. Syvä huoli vallitsee jo nyt, kuinka rahat riittävät terveyspalveluihin ja vanhustenhuoltoon.

Haaveile siinä sitten downshiftaamisesta. Elintason lasku saattaa tulla tilaamattakin. Siinä samassa hukataan aiempien sukupolvien työ ja tuhlataan tulevien mahdollisuuksia.

Ei ajatus downshiftaamisesta ole aivan haitarista, kun käsitteestä karsitaan epäolennaisuudet.

Työelämän vaatimukset vaikkapa elämän ruuhkavuosia läpikäyville perheille ovat ankarat. Lapset vaativat aikansa, järkyttäviksi räjähtäneiden asuntolainojen hoitokulut sipaistaan nettopalkan päältä ja töissä riittää haastetta. Kun jälkikasvu siirtyy omilleen, töissä pitäisi jaksaa pidempään.

Vaikka vuorotteluvapailla ja muilla järjestelmillä on joustavoitettu työn tekemistä, kehitettävää edelleen on.

Poliitikkojen sanavarastoon downshifting harvemmin kuuluu. He kantavat aivan oikein huolta työn riittävyydestä.

Sitä ei ole kaikille, ja valitettavaa myös on, että työssäkäynti ei aina edes takaa turvallista arkea. Sosiaalietuuksia joutuvat yhä useammin hakemaan ne, jotka tekevät töitä. Selitys piilee osa-aika- ja pätkätöissä.

Työn palkitsevuuden korostamiseen kannattaa laittaa paukkuja. Sillä luodaan hyvinvointiyhteiskunnan perustaa. Jos joku haluaa downshiftailla, tehköön sen omilla varoillaan. Tienatuilla tai perityillä.

Ja onhan lottovoitonkin mahdollisuus olemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.