Suo siellä, vetelä täällä

Tupakointi vaarantaa terveytesi. Kukapa ei olisi kuullut tai lukenut tuota, kun valtiovalta on yrittänyt jo vuosikymmenien ajan vierottaa suomalaisia tupakasta. Tutkimukset ovat osoittaneet yksiselitteisesti, että tupakka ei ole haitallista vain tupakoitsijoille itselleen, vaan aiheuttaa ongelmia myös sivullisille, jotka joutuvat hengittämään savua vasten tahtoaan.

Tupakasta luopuminen ei ole pelkkä tahdon asia läheskään kaikille nikotiiniriippuvaisille. Erilaisia korvaavia valmisteita on kehitetty ja niitä myös käytetään. Vaikeimmissa tapauksissa joudutaan ottamaan käyttöön suoranaisia reseptilääkkeitä tupakanhimon hillitsemiseksi.

Suo siellä, vetelä täällä... Tämä vanha sananlasku tulee mieleen Hufvudstadsbladetin julkaisemista tutkimustuloksista, joitten mukaan Suomessa yleisimmin käytetty tupakanvieroituslääke Champix saattaa lisätä joillakin ihmisillä sydänkohtausten riskiä. Yhdysvalloissa ja Englannissa tämän reseptilääkkeen sivuvaikutuksiin on arveltu kuuluvan myös masennusta, mikä pahimmillaan on johtanut itsemurhiin.

Lääketeollisuudessa on vankka asema nykyisessä maailmanajassa. Länsimainen yhteiskunnan sanotaan "medikalisoituneen". Toisin sanoen: liki kaikki terveysongelmat pyritään estämään tai hoitamaan erilaisten kemiallisten lääkeaineitten avulla. Kun monilla lääkeaineilla on tervehdyttävien ominaisuuksiensa ohessa myös haitallisia sivuvaikutuksia, näitä sivuvaikutuksia yritetään poistaa sitten joillakin toisilla lääkkeillä. Ollaan kierteessä, josta on paha päästä pois.

Terveellisin tapa tupakasta vieroittumiseen on ilman muuta liikunta. Reipas ulkoliikunta ja raikas vesi puhdistavat varsin nopeasti ruumista siihen kertyneistä ylimääräisistä jäämistä. Liikunta nostaa myös kuntoa, keventää oloa ja poistaa näin myös sisäistä ahdistusta.

Jos ihminen voi ilmaisella liikunnalla saada itsensä kuntoon, miksi hänen pitää turvautua kalliisiin ja kyseenalaisiin lääkeaineisiin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.