Suojateitä on kunnioitettava

Jalankulkijoiden turvallisuus liikenteessä on suomalaisten tilastojen mukaan viime vuosina parantunut. Siitä huolimatta 41 jalankulkijaa kuoli liikenneonnettomuuksissa viime vuonna. Eriasteisia vammoja sai noin 600 jalankulkijaa.

Yli kolmannes kuolemista tapahtui suojatieonnettomuuksissa. Siksi onkin paikallaan, että Liikenneturva parhaillaan kampanjoi suojateiden turvallisuuden puolesta.

Kampanjansa tueksi Liikenneturva julkisti kuluvalla viikolla kyselytutkimuksen, jonka mukaan puolet jalankulkijoista kokee, etteivät autoilijat anna suojatietä ylittävälle tietä, niin kuin lain mukaan pitäisi tehdä. Vielä suurempi osa vastaajista piti yleisenä ilmiönä, että suojatien eteen pysähtynyt auto ohitetaan pysähtymättä.

Useimpien arkikokemukset vahvistavat tutkimuksen tulokset: suojatie ei olekaan suojatie.

Tutkimuksilla on jo aikaisemmin havaittu, että suomalaiset autoilijat kunnioittavat suojateitä selvästi huonommin kuin autoilijat vaikkapa Englannissa, Saksassa tai Ruotsissa. Kyse lienee huonosta liikennekulttuurista, sillä liikennesäännöt tunnetaan toki Suomessakin.

Huono kulttuuri ei parane itsestään, vaan tarvitaan sekä valistusta että valvontaa. Suotavaa olisi, että poliisi nykyistä enemmän valvoisi nimenomaan suojatierikkomuksia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.