Suojateitä on nyt varottava entistä tarkemmin

Nyt on oltava liikenteessä erityisen tarkkana. Tänään Pohjois-Savossa astelee koulutielle suurin osa maakunnan ekaluokkalaisista ensimmäistä kertaa. Into on joillakin kulkijoilla niin kova ja kokemus koulumatkasta niin vähäinen, että tarkkaavaisuus ja huolellisuus eivät välttämättä ole tasolla, joka auttaisi havainnoimaan esimerkiksi suojatietä lähestyvien autoilijoiden aikeita.

Autoilijoille lasten ensimmäiset kouluaamut voivat tuottaa monenlaisia yllätyksiä. Jalkakäytävältä ajotielle saattaa yhtäkkiä ponkaista lapsi, jonka lakin on vienyt tuulenpuuska. Tai suojatielle astuva reppuselkäinen ei ehkä muistakaan katsoa oikealle ja vasemmalle ja vielä kerran oikealle, vaikka pitäisi.

On sinänsä hullua, että suojateiden kunnioit- tamisesta pitää muistuttaa autoilijoita joka syksy. Jalankulkijan kuuluisi olla autoilijan silmissä joka päivä se, jota kumarretaan, eikä häiriötekijä, jolle tuutataan tai jota väistetään vasta viime hetkellä tai jonka päälle ajetaan. Asennemuutos on paikallaan, ja siihen voi ryhtyä aivan saman tien, ilman harkinta-aikaa.

Teistä vastaavilla organisaatioillakin on oma roolinsa liikenneturvallisuuden lisääjänä. Kuopion Tasavallankadun suojateiden vilkkuvat huomiovalot ovat selvästi maltillistaneet autoilijoiden kaasujalkaa. Suojateiden korotukset suitsivat tehokkaasti hurjasteluja, joten niitä voisi suosituimmille kouluteille rakentaa lisää.

Poliisin kameravalvonta-auto on hyvin toimiva tapa ohjata autoilijoita liikennesääntöjä noudattamaan. Peltipoliisit olisivat niitäkin tehokkaampia. Taajamien pahimmat vaaranpaikat olisi viisasta kartoittaa ja varustaa kameratolpilla ja vielä niin, että niissä on aina kamera paikallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kesälomareissulle kotimaassa tuli hintaa – toki halvemmallakin olisi päässyt

Talouden karu arki vähitellen valkenemassa

Joulu ja olut varmoja matkailuvaltteja

Tarvitsemme liittolaisia

Alas Kiven portaita

Vetovoimaisuus edellyttää ylläpitotoimia

SAK:ta ei pidä päästää isännöimään hallitusta

Viuhka-Suomi

Olen sisällöllinen väliinputoaja

Uusi energiayhtiö kokoaa hienosti savolaisvoimia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.