Suola on vaarallisempi

Ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, mitä he syövät. Niin pitääkin olla. Oikealla ruokaliolla on suuri merkitys ihmisen terveydelle.

Ongelmallista kuitenkin on, että keskustelu ruoasta on usein hyvin tunteellista eikä tosiasioita aina malteta tarkistaa. Ja jos maltetaankin, niistä ei välitetä.

Hyvä esimerkki on karppauskeskustelu. On ihmisiä, jotka omasta mielestään voivat hyvin, koska ovat jättäneet hiilidydraatit pois ja lisänneet rasvan syöntiä. Oma kokemus ajaa ravintotieteellisen tutkimuksen ohi. Tutkijoiden varoituksista ei välitetä.

Sama näyttää koskevan keskustelua ruoan lisäaineista. Ihmiset pelkäävät lisäaineita ja koettavat välttää niitä. Seuraus on ollut, että elintarviketeollisuus on ryhtynyt korvaamaan ruoan säilymistä parantavia lisäaineita suolalla.

Suomen verenpaineyhdistyksen hallitukseen kuuluvat professorit Antti Jula ja Timo Strandberg varoittavat Helsingin Sanomien julkaisemassa mielipidekirjoituksessa suolan vaaroista. Tutkituista lisäaineista ei ole kansanterveydellistä haittaa, liiasta suolasta sen sijaan on.

Suola nostaa verenpainetta, lisää mahasyöpäriskiä ja edistää osteoporoosia. Lisäaineista sen sijaan ei ole haittaa mahdollisia allergioita lukuun ottamatta.

Professoreiden varoitus ei ole mitenkään uusi asia. Muistia on kuitenkin hyvä virkistää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.