Suola on vaarallisempi

Ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, mitä he syövät. Niin pitääkin olla. Oikealla ruokaliolla on suuri merkitys ihmisen terveydelle.

Ongelmallista kuitenkin on, että keskustelu ruoasta on usein hyvin tunteellista eikä tosiasioita aina malteta tarkistaa. Ja jos maltetaankin, niistä ei välitetä.

Hyvä esimerkki on karppauskeskustelu. On ihmisiä, jotka omasta mielestään voivat hyvin, koska ovat jättäneet hiilidydraatit pois ja lisänneet rasvan syöntiä. Oma kokemus ajaa ravintotieteellisen tutkimuksen ohi. Tutkijoiden varoituksista ei välitetä.

Sama näyttää koskevan keskustelua ruoan lisäaineista. Ihmiset pelkäävät lisäaineita ja koettavat välttää niitä. Seuraus on ollut, että elintarviketeollisuus on ryhtynyt korvaamaan ruoan säilymistä parantavia lisäaineita suolalla.

Suomen verenpaineyhdistyksen hallitukseen kuuluvat professorit Antti Jula ja Timo Strandberg varoittavat Helsingin Sanomien julkaisemassa mielipidekirjoituksessa suolan vaaroista. Tutkituista lisäaineista ei ole kansanterveydellistä haittaa, liiasta suolasta sen sijaan on.

Suola nostaa verenpainetta, lisää mahasyöpäriskiä ja edistää osteoporoosia. Lisäaineista sen sijaan ei ole haittaa mahdollisia allergioita lukuun ottamatta.

Professoreiden varoitus ei ole mitenkään uusi asia. Muistia on kuitenkin hyvä virkistää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaalipölyä

Rumaa ja ei niin kaunista

Haavetta kryptasta ei ole vielä haudattu

Historiaan siirtyi hyvin värikäs eduskuntavaalikausi

Kielettä mielettä

Kuopion katseenvangitsijat

Keskustelu lihaverosta koulii varovaisuuteen

Minna Canth ei taivu yksioikoisiin tulkintoihin

Kansa ohjasi päättäjiä

Vanhus ja pingismaila

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.