Suomalaisnuoret erinomaisen valveutuneita

Suomalainen peruskoulu kasvattaa lapsista ja nuorista keskimäärin huomattavan valveutuneita kansalaisia. Harvakseltaan tehtävässä kansainvälisessä ICCS-vertailututkimuksessa suomalaisten kahdeksasluokkalaisten tietämys yhteiskunnan asioista on jälleen maailman huippuluokkaa. Sijoituksen tippuminen jaetulta ykkössijalta neljänneksi on tulkinnassa epäolennaista. Suhteessa vuoden 2009 tuloksiin maamme pistekeskiarvo itse asiassa nousi, joten koululaitos onnistuu edelleen yhdessä perustehtävistään.

Tutkimuksessa mitattiin ymmärrystä yhteiskunnallisista asioista, luottamusta instituutioita kohtaan ja kiinnostusta vaikuttamiseen. Menestys asenteita ja tiedon soveltamista vertailevassa kyselyssä ei kumoa Pisa-tutkimuksissa havaittua oppimisen heikentymistä. Se kuitenkin kertoo nuorten erinomaisesta tasosta demokratian perusvalmiuksissa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja kyselyn Suomessa toteuttaneet Jyväskylän yliopiston tutkijat olivat huolissaan lähinnä passiivisuudesta osallistumisessa. Nuoret eivät esimerkiksi kovin mielellään esitelmöi luokan edessä poliittisista aiheista.

On todennäköisesti kuitenkin ylitulkintaa liittää ujostelu yleisesti itsetunnon ongelmiin. Lienee yksinkertaisinta olettaa, että haluttomuus omaan aktivismiin johtuu vain kiinnostuksen puutteesta.

Passiivisuuden myönteinen kääntöpuoli on, että yhteiskunnallista osallistumista pidetään kaikkein tärkeimpinä niissä maissa, joissa sosiaaliset ja poliittiset olot ovat heikoimmat. Toimivassa demokratiassa on jatkuva haaste, että melkein liian hyvä järjestelmä mukavoittaa niin nuoret kuin aikuiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.