Suomalaissotilaatkin iskun kohteena

Yhdysvallat on muuttanut voimankäyttöpolitiikkaansa merkittävästi presidentti Barack Obaman noustua maansa johtoon. USA on vetäytymässä Irakista ja suuntaa nyt päähuomionsa Afganistaniin. Tulilinjalla ovat talebankapinalliset. Tavoitteena on maan epävakaiden olojen rauhoittaminen.

Afganistanissa on myös yli sata suomalaisia rauhanturvaajaa, jotka osallistuvat tukitehtäviin sotilasliitto Naton johtamassa Isaf-operaatiossa. Isaf-joukkoihin kuuluu tällä hetkellä yli 61 000 sotilasta ja siviiliä 42:sta eri maasta. Suomi lähettää 86 rauhanturvaajaa lisää Afganistaniin tässä kuussa.

Turvallisuustilanne on kärjistynyt Afganistanissa presidentti Obaman taktiikanmuutoksen jälkeen. Suomalaisetkin ovat olleet kapinallisten ja terroristien maalitauluna. Rauhanturvaajiemme ajoneuvopartio joutui räjähdeiskun kohteeksi Mazar-i-Sharifissa Pohjois-Afganistanissa viime perjantaina. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun suomalaiset rauhaturvaajat joutuvat itsemurhaiskun kohteeksi.

Suomi on operaation alusta lähtien tiedostanut ne vaarat, jotka piilevät vuoristoisessa Afganistanissa. Perjantainen isku todisti, että jonakin päivänä myös suomalaisia sotilaita voi loukkaantua vakavasti tai jopa kaatua kapinallisten hyökkäyksissä.

Amerikkalaisille tilanne on ongelmallinen; kapinalliset tuntevat vuoristot hyvin ja he osaavat liikkua vaikeassa maastossa. Afganistania on yritetty valloittaa ennenkin. Kukaan ei ole siinä onnistunut. Yhdysvaltojen aseteknologia on ylivertainen maailmassa. Se ei kuitenkaan ole ratkaiseva etu vuoristoisilla alueilla.

Yhdysvaltojen lisääntynyt sotilaallinen toiminta johtuu paljolti siitä, että Afganistanissa järjestetään presidentinvaalit elokuun 20. päivä. Yksi sotilasoperaatioiden kohde on eteläinen Helmandin jokilaakso. Se ja naapurimaakunta Kandahar ovat talebanien tärkeitä tukialueita. Helmandissa ei voitu järjestää edellisiä presidentinvaaleja talebanvaaran vuoksi.

Helmand on merkittävä oopiumin tuotantoalue. Taleban rahoittaa käytännössä toimintansa oopiumilla. Sen viljelyn hävittäminen on kuitenkin kaksipiippuinen juttu. Tuhoamalla oopiumviljelmät USA vahingoittaa talebaneja taloudellisesti. Samalla se suututtaa köyhät viljelijät, joille oopium on ainoa tulonlähde. Monet viljelijät ovatkin kääntyneet talebanien kannattajiksi.

Talebaneilla on erittäin läheiset kontaktit terroristijärjestö al-Qaidaan. Sillä on erittäin vahva jalansija Afganistanin naapurivaltiossa Pakistanissa. Näyttääkin siltä, että Yhdysvallat tulee olemaan alueella pitkään. Terroristien kitkeminen sotilasvoimin onnistuu tuskin koskaan. Ainoa todellinen mahdollisuus rauhaan on diplomatia. Se tie nimenomaan Afganistanissa on pitkä ja kivinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.