Suomeen on tulossa konservatiivien koalitio

Perinteisin tapa jaotella puolueita myös Suomessa on sijoittaa ne oikeisto-vasemmisto -janalle. Samasta jaottelusta on kyse, kun puhutaan vasemmistosta ja porvaripuolueista. Sen sijaan puolueiden jakaminen sosialistisiin ja ei-sosialistisiin puolueisiin ei enää ole relevantti. Yksikään eduskuntapuolue ei Suomessa aja sosialismia, jos sosialismilla marxilaisittain tarkoitetaan tuotannonvälineiden ottamista yhteiskunnan haltuun.

Parhaillaan neuvotellaan keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän johdolla uuden hallituksen muodostamisesta. Jos ihmeitä ei tapahdu ja neuvottelijoiden itse asettamassa aikataulussa pysytään, Suomeen nimitetään vajaan kahden viikon kuluttua keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostama hallitus.

Perinteisessä kielenkäytössä kyse on porvarihallituksesta. Porvarihallitukseksi nimitettiin myös vuoden 2007 vaalien jälkeen nimitettyä hallitusta, jonka muodostivat pääministeripuolue keskusta, kokoomus, vihreät ja RKP.

Oliko kyse tuolloin kuitenkaan puhtaasta porvarihallituksesta? Kunnallisalan kehittämissäätiön kuukausi ennen huhtikuun eduskuntavaaleja julkistaman kyselyn mukaan vihreiden kannattajista 59 prosenttia mieltää itsensä vasemmistolaisiksi ja vain 26 prosenttia joko poliittiseen keskustaan tai oikeistoon kuuluviksi.

Selkeä porvarihallitus sen sijaan oli vuoden 1991 vaalien jälkeen koottu Esko Ahon (kesk.) hallitus, jossa keskustan lisäksi olivat mukana kokoomus, RKP ja silloinen kristillinen liitto.

Muodosteilla olevan Sipilän hallituksen porvarillisuudesta ei ole epäilyjä. Edellä siteeratun Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyn mukaan valtaosa mukaan tulevien kolmen puolueen kannattajista mieltää itsensä kuuluviksi joko poliittiseen keskustaan tai oikeistoon.

Porvarillisten ja vasemmistolaisten puolueiden suurin ero on suhtautuminen yhteiskunnan taloudelliseen toimintaan. Porvaripuolueet haluavat säilyttää julkisen sektorin roolin, erityisesti veroasteen ja sääntelyn, maltillisina. Pyrkimys näkyy menossa olevissa hallitusneuvotteluissa.

Hallitukseen menossa olevia kolmea porvaripuoluetta yhdistää toinenkin asia. Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyn mukaan kaikkien kolmen puolueen kannattajista 36 prosenttia pitää itseään arvokonservatiiveina. Osuus on selvästi suurempi kuin yhdelläkään muulla tutkimuksessa mukana olevalla puolueella. Eduskuntapuolueista mukana eivät olleet RKP ja kristillisdemokraatit.

SDP:n kannattajista vain 18 ja vasemmistoliiton kannattajista 13 prosenttia mieltää itsensä arvokonservatiiveiksi. Vihreiden kannattajista kaikki pitävät itseään arvoliberaaleina.

Julkisuudessa on jo kiistelty Sipilän hallituksen nimestä. On puhuttu perusporvarihallituksesta tai perussinimullasta. Nimitys vakiintuu aikanaan. Jääpä nimeksi mikä tahansa, jo etukäteen voi arvioida, että Smolnassa jatketaan jälleen tänään neuvotteluja arvokonservatiivisen porvarihallituksen muodostamisesta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.