Suomellekin lisäpuhtia

Suomeen kantautui myönteisiä talousuutisia toissapäivänä, kun Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi, että maailmantalouden kasvu nopeutuu lähes viiteen prosenttiin. Pääosa kasvusta tulee nousevista talouksista ja kehitysmaista. Merkille pantavaa myös on, että euroalueen kokonaistuotanto kasvaa selvästi ennakoitua enemmän.

Vahvan kasvun tulppana on edelleen Yhdysvallat, joka ei ole saanut talouttaan kuntoon. Vaikka presidentti Barack Obama ja maan hallitus tekevät hartiavoimin töitä, esimerkiksi työttömyysluvut junnaavat paikallaan. Valoa näkyy vain vähän. Ongelmista johtuen Amerikan dollarin kurssi verrattuna euroon on laskenut.

Jo pitkään on ollut selvää, että Kiina ja Intia nousevat vetureiksi maailmantaloudessa. Kummassakin valtiossa on vahva kasvu ja hienot kehitysnäkymät. Etenkin Kiinan nousu maailmantalouden huipulle on merkityksellistä. Kiinalaisilla on jo ennestään merkittävää omistusta esimerkiksi Yhdysvalloissa ja tämä suunta vahvistuu edelleen. Idän jättiläisen rahallinen valta saattaa vaikuttaa hillitsevästi amerikkalaisten ihmisoikeuskritiikkiin Kiinan hallitusta kohtaan.

Pienelle Suomelle IMF:n tuoreimmat ennusteet ovat iloista luettavaa. Suomalaisten hyvinvoinnin kulmakivi on menestyvä vientiteollisuus. Vienti on kääntynyt kasvu-uralle, eikä näköpiirissä ole vakavia häiriötekijöitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.