Suomellekin rooli

Miinalaiva Pohjanmaa on pitkän vetkuttelun jälkeen lähdössä merirosvojahtiin Adeninlahdelle Somalian lähivesille (Ylen A-studio 6.9.). Tuoreimpien arvioiden mukaan lopullinen päätös tehdään tämän kuun puolivälissä. Alus 70 henkilön miehistöineen on lähtövalmis viimeistään vuodenvaihteessa.

Pohjanmaa-projekti kuuluu osana EU:n kriisinhallintaoperaatioon. Alus turvaisi omalta osaltaan YK:n ruoka-avun perillemenoa merialueella, jossa merirosvojen iskut kauppa-aluksia ja tankkereita vastaan ovat lähes päivittäisiä.

Suomalaisen sotalaivan lähettäminen Somalian lähialueille on ollut suunnitelmissa jo pitkään. Hanke on kaatunut muun muassa oikeudellisiin kysymyksiin. On ollut epäselvää, joutuvatko suomalaisten mahdollisesti kiinni ottamat merirosvot oikeuden eteen Suomessa vai jossakin muussa maassa.

EU:lla on sopimus Kenian ja Seychellien kanssa siitä, että syytetyt joutuvat tuomiolle näissä maissa. Järjestelmä ei kuitenkaan toimi kunnolla ja osa kiinniotetuista pääsee vapauteen kovin heppoisin perustein. Merirosvoudesta epäiltyjen tuominen Suomeen olisi teoriassa mahdollista, mutta käytännössä ei.

Pohjanmaan lähtö Adeninlahdelle olisi sinänsä mielenkiintoinen lisä suomalaisten rauhanturvatyössä. Merivoimat ovat olleet tähän saakka sivuroolissa kriisinhallintatyössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.