Suomen ei tarvitse hävetä lihantuotantoaan

Oxfordin yliopiston julkistaman tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan lihansyönnin kasvu uhkaa lisätä hiilidioksidi-, metaani- ja typpioksidipäästöjä muun muassa siksi, että syntyy paine tehostaa rehuntuotantoa. Se puolestaan ohjaa lisäämään lannoitteiden käyttöä ja vaihtamaan monivuotisia nurmia soijan ja viljojen yksivuotiseen viljelyyn.

Märehtijöiden metaanipäästöt ovat totta. Niiden osuus kotieläintuotannon päästöistä on maailmanlaajuisesti 80 prosenttia. Ihmisen toiminnasta aiheutuvista päästöistä kotieläintuotannon osuus on 14,5 prosenttia.

Ilmastovaikutuksia on myös suomalaisella naudanlihantuotannolla, mutta ne ovat vähäisempiä kuin muualla maailmassa muun muassa siksi, että Suomessa ei juurikaan käytetä soijaa nautojen ravintona. Soijan jatkuvasti kasvava viljelypinta-ala uhkaa esimerkiksi Amazonin sademetsiä.

Suomessa naudanlihantuotanto on olennainen osa ruuan omavaraisuutta. Iso osa Suomen pelloista soveltuu parhaiten nurmirehun tuotantoon. Nurmia yksimahaiset ihmiset eivät kykene hyödyntämään samalla tavalla kuin monimahaiset märehtijät. Onkin vaikea nähdä, että kotimainen liha olisi mahdollista korvata täysimääräisesti kotimaisella ruokakasvituotannolla.

Nurmien hyvä puoli on, että niiden kasvu ei kaipaa juurikaan kasvinsuojeluaineita eikä ollenkaan keinokastelua.

Ympäristötietoisuus ja laaja ymmärrys lihantuotannon eroista eri puolilla maailmaa puhuvat vahvasti suomalaisen lihantuotannon puolesta. Suomalainen liha on lisäksi tuotettu eettisesti kestävällä tavalla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.