Suomen malli saattaa sittenkin toteutua

Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliiton perjantaina syntynyt maltillinen neuvottelutulos oli hyvä uutinen paitsi koko metsäsektorille myös kansantaloudelle. Paljon puhuttu Suomen malli nytkähti eteenpäin, vaikka siitä ei olekaan sovittu.

Kaikkiaan 26 kuukauden sopimuksen kustannusvaikutus on Metsäteollisuuden mukaan keskimäärin 1,5 prosenttia vuodessa. Paperiliitto laskee korotuksen alan keskipalkasta niin, että se on ensimmäisenä vuonna 1,8 prosenttia ja toisena vuonna 1,7 prosenttia.

Näyttää vahvasti siltä, että metsäteollisuus sai runsaasti tavoitteitaan läpi, sillä jatkossa yritykset voivat käyttää ulkopuolista työvoimaa siivouksessa ja vartioinnissa pelkästään työnantajan päätöksellä ja lisäksi paikallisesti sopien myös varastotoiminnoissa sekä lastaus- ja purkutöissä. Lisäksi sopimus kohtuullistaa joulun ja juhannuksen ajan seisokkikäynnin korvauksia ja vapaita.

Lokakuun lopussa syntyi sopimus Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välille. Kaksivuotisen sopimuksen palkankorotukset olivat yhteensä 3,2 prosenttia.

Sopimusten seurauksena vientiteollisuuden kustannuskilpailukyky paranee lievästi, mutta toisaalta ostovoima kotimarkkinoilla kasvaa myös. Yrittäjät tosin katsovat, ettei vientiteollisuuden korotuksista voi tulla yleinen korotustaso tai alin mahdollinen taso vaan pikemminkin muiden alojen korotusten katto.

Monilla aloilla on metsäsektorin tavoin vanhanaikaisia sopimuksia, jotka eivät vastaa nykyajan toimintatapoja. On siten todennäköistä, että kotimarkkina-aloillakin tuottavuutta nostavilla tekstikysymyksillä tehdään kauppaa palkankorotusten tasosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.