Suomen vahvuus on koulujen uskonnonopetus

Amatöörimäisestä ja tökeröstä videosta alkaneet väkivaltaisuudet muslimimaissa ovat jo saavuttaneet sellaiset mittasuhteet, että niitä on mahdoton selittää uskonnolla. Jo väkivaltaisuuksien alkaminen kuukausia videon julkaisemisen jälkeen juuri World Trade Centerin terrori-iskujen vuosipäivänä viittaa vahvasti siihen, että taustalla on tarkkaa poliittista laskelmointia.

Selvää tietysti on, että profeetta Muhammedin kuvaaminen naisiin meneväksi ja väkivaltaiseksi lurjukseksi loukkaa useimpien muslimien uskonnollisia tunteita. Ilman ilmeisen poliittisista syistä aloitettua provosointia vastenmielinen tekele olisi kuitenkin jäänyt sinne, minne se kuuluukin eli unohduksiin.

Vaikka video loukkaakin muslimien uskonnollisia tunteita, se ei oikeuta väkivaltaisuuksiin. Yhdysvallat tai yhdysvaltalaiset eivät ole vastuussa yksittäisten höyrypäiden tekemisistä, puhumattakaan siitä, että kyse olisi lännen salaliitosta islamia vastaan.

Siksi Suomen muslimiyhdyskuntien muuten järkevä ja vastuullinen julkilausuma tapahtumista osuukin harhaan todetessaan, että ”muslimien pyhät arvot ovat koko ajan hyökkäyksen kohteena lännessä”. Totta on, että maallistuneissa läntisissä yhteiskunnissa uskonnollisia arvoja pilkataan. Pilkka ei kuitenkaan kohdistu edes pääosin islamiin, vaan paljon enemmän läntisten maiden omaan valtauskontoon eli kristinuskoon.

Suomen muslimiyhdyskuntien julkilausuma on oikeassa muistuttaessaan, että sananvapautta on käytettävä vastuullisesti eikä sananvapaus oikeuta loukkaamaan toisten oikeuksia. Julkilausuman mukaan profeetta Muhammed on kuitenkin omalla esimerkillään näyttänyt, että vastaavanlaisissa tilanteissa ei pitäisi provosoitua, vaan olla kärsivällisiä ja toimia lakien mukaan.

”Tuomitsemme kaikki toimet, jotka osoittavat piittaamattomuutta ihmishenkiä kohtaan”, Suomen muslimit kirjoittavat.

Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri, ortodoksirovasti Heikki Huttunen kiinnittää Kotimaa 24 -sivustolle lähettämässään kannanotossa huomiota tärkeään asiaan. Hänen mukaansa olisi ”melkein mahdoton ajatus”, että Suomessa joku julkaisisi yhtä typerästi toisten uskoa herjaavan videon. Yhtä kaukaa haettua olisi, että joku toinen suuttuisi siitä niin silmittömästi kuin nyt on suututtu.

Huttusen mielestä tämä johtuu osaltaan siitä, että uskonnon ja pyhien asioiden ymmärtäminen ja uskontojen kunnioitus kuuluu meillä yleissivistykseen. Toinen syy on, että meillä uskontoa opetetaan kouluissa, joissa se on osa koulun elämää ja tapahtuu koulun tavoitteiden mukaisesti. Opetussuunnitelmat olisivat toisenlaisia, jos ne tehtäisiin vain palvelemaan omaa yhteisöä.

Huttunen on oikeassa. Niin kuin hän itse kirjoittaa, suomalainen malli on huippumoderni ja tarjoaa mahdollisuuksia uskontojen vuoropuhelulle ja yhteistyölle. Koska uskonnot eivät katoa maailmasta mihinkään, ne kannattaa pitää näkyvillä koulun ja yhteiskunnan elämässä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.