Suomi ajoi miinaan

Suomen hätiköity päätös allekirjoittaa henkilömiinat kieltävät sopimus on johtamassa uusiin vaikeuksiin. Kansainvälistä huomiota ei voi olla herättämättä se, että Suomi jäi keskiviikkona ja torstaina Oslossa allekirjoitettavan rypäleaseet kieltävän sopimuksen ulkopuolelle. Sopimuksen on hyväksynyt yli 100 maata ja sen on tarkoitus tulla voimaan puolen vuoden päästä.

EU-maista sopimuksen ulkopuolelle Suomen lisäksi jäi vain Puola. Suomi ja Puola ovat nyt samassa liigassa Venäjän, Yhdysvaltojen, Israelin ja Kiinan kanssa.

Kovin paljon ei ole merkitystä sillä, että Suomi on periaatteellisella tasolla ilmoittanut tukevansa "sopimuksen tavoitteita ja pyrkimyksiä". Tämän tyyppisillä lausumilla ei ole järin suurta uskottavuutta, kun saman hengenvetoon todetaan, että Suomen laajan ma-alueen puolustaminen ei onnistu ilman sopimuksessa kiellettyjä aseita.

Suomi on kertonut seuraavansa tilannetta jatkuvasti ja pitänyt mahdollisena, että se liittyy sopimukseen myöhemmin.

Tämä ei kuitenkaan ole suurin ongelma, joka asiaan liittyy. Suomi ei allekirjoittanut rypäleaseet kieltävää sopimusta sen vuoksi, että meidän on määrä korvata käytöstä poistuvat jalkaväkimiinat kranaatin- ja raketinheittimiin sopivilla rypäleammuksilla. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että ehdot täyttäviä rypäleammuksia ei kuitenkaan Oslossa allekirjoitetun sopimuksen vuoksi ole ainakaan lähivuosina saatavissa.

Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta asiasta, että allekirjoitettu sopimus pienentää rypäleaseiden kansainvälisiä markkinoita eikä Suomen kaipaamia ammuksia enää välttämättä kehitetä tai valmisteta. Se on jo tässä vaiheessa selvää, että niitä ei saada ainakaan Espanjasta, jonka kanssa solmittu sopimus rypäleammuskaupasta peruuntuu.

On siis mitä suurimmalla todennäköisyydellä toteutumassa rypäleasekiellon kannattajien toive: laaja kansainvälinen sopimus muuttaa asemarkkinat niin perusteellisesti, että myös sopimuksen ulkopuolelle jäävät joutuvat käytännössä noudattamaan kieltoa.

Maailmanlaajuisesti rypäleaseet ovat kiistatta ongelma. Niihin kuolleista ylivoimaisesti suurin osa on siviilejä, joukossa myös paljon lapsia. Tässä suhteessa rypäleaseet muistuttavat henkilömiinoja, jotka kieltävään Ottawan sopimukseen Suomi muutama vuosi sitten pitkän väännön jälkeen päätti liittyä.

Jokainen ymmärtää, että Suomen puolustusvoimien varastoissa olevista miinoista ei ole vaaraa kenellekään. Miinat on tarkoitettu pelotteeksi, joka tänne hyökkäystä aikovien pitää ottaa huomioon.

Sama koskee rypäleaseita, mutta pelotteeksi ne kelpaavat vain siinä tapauksessa, että niitä todella on Suomen puolustusvoimilla. Ainakaan vielä ei tiedetä, mistä niitä voitaisiin hankkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.