Suomi ja koko Eurooppa sulkeutuvat

Suomalaisten ei pidä matkustaa ulkomaille eikä Suomi ota vastaan matkailijoita ulkomailta. Myös liikkuminen rajojen sisällä rajoitetaan välttämättömien asioiden hoitoon, työmatkoihin ja tavaraliikenteeseen. Oman maan kansalaiset pyritään auttamaan kotiin.

Hallituksen tiistaina esittelemät valmiuslain seuraukset kertovat maailmasta, jossa vain vähän aikaa sitten mahdottomilta tuntuneet asiat ovat muuttuneet mahdollisiksi. Rajat ovat kiinni, ja ihmisten, etenkin riskiryhmien, elinpiiri supistuu minimiin. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) toivat esiin, että valmiuslaki tarjoaa työkalupakin, josta voidaan ottaa käyttöön vielä jämerämpiä välineitä. Yhä uusista mahdottomuuksista voi tulla täyttä todellisuutta.

Esimerkiksi Ranska on muuttunut toistaiseksi poliisivaltioksi, jossa virkavalta valvoo rangaistuksen uhalla ulkonaliikkumiskieltoa. Vain pakollinen asiointi on sallittua. Tähän ei Suomessa vielä mennä mutta tähän voidaan mennä.

Hallitus on tehnyt lyhyessä ajassa monia kovia päätöksiä, jotka eivät välttämättä ole päätöksinä vaikeita silloin, kun ne ovat välttämättömiä. Poikkeustilan julistamisella ja sen sisällöllä on kokonaisuutena laaja poliittinen tuki ja oletettavasti myös kansalaisten hyväksyntä.

Tiistaina julkisuuteen annettu muistio erilaisista koronaskenaarioista todistaa, että suuri linja on oikea. Jos mitään rajoittamistoimia ei tehtäisi, viruksen uhreina voisi kuolla tuhansia ja terveydenhoito joutuisi kestämättömien valintojen eteen, kuten Italiassa on tapahtunut.

Ohisalon ja Marinin lausunnoista voi johtaa myös lähtökohdan, ettei kaikkia valmiuslain mahdollistamia keinoja oteta automaattisesti käyttöön. Marinin mukaan esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoon ei tarvitse mennä, jos ihmiset noudattavat annettuja rajoituksia ja yleisperiaatetta välttää kaikkea fyysistä kontaktia ulkopuolisiin.

Jo tässä vaiheessa on luvassa käytännön haasteita yli 70-vuotiaiden selviytymisessä karanteeninkaltaisista olosuhteista. Heidän ruoka- ja lääkehuollossaan läheisten ja naapureiden apu on korvaamaton, mutta jos sellaista ei ole saatavilla, vastuu on lopulta rajoitukset asettaneella yhteiskunnalla. Tähänkin on varattava resursseja.

Jos suomalaisten eristystä yhä tiukennetaan, joka askel vaatii erillisen harkintansa. Jokainen tiukennus tulee entistä kalliimmaksi. Viruksen leviämisen hidastaminen on välttämätöntä, mutta sen hintana on kriisin pitkittyminen. Taudin eteneminen ja terveydenhuollon asiantuntijoiden arviot antavat päätöksenteolle raamit, mutta hallituksen on itsenäisesti tehtävä ratkaisut laajan kokonaisharkinnan pohjalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Syntyvyyden kasvu luo pilkahduksen toivoa

Hallituksella on kansan tuki

Rutiinista apua rutinaan

Omavaraisuuden arvo kirkastuu kriisiaikana

Pandemia pimentää nyt muita uutisia – jälkipyykki jäi kesken Kuopion irtisanomisista

Uudenmaan eristäminen on koko maan parhaaksi

Miljoonat eristäytyvät nyt koteihinsa yksin

Helsinki–Vantaasta tuli heikko lenkki

Korona-aalto pyyhkii läpi maailmantalouden

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.