Suomi on kallis maa

Suomi on kyseenalaisella pronssisijalla EU-maiden kalleusvertailussa. Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin vertailussa Suomea kalliimpia ovat vain Tanska ja Irlanti. Euroopan maista lisäksi Norja ja Sveitsi menevät hinnoissa Suomen ohi.

Suomen kalleus ei sinänsä ole yllätys. Esimerkiksi ruuan hinnan jatkuva kohoaminen vahvistaa Suomen asemia yhtenä Euroopan kalleimpana maana. Hallituksen päätös nostaa alkoholiveroa vaikuttaa myös vahvasti kokonaistilastoihin.

Vaikka Suomen tekstiili- ja kenkäteollisuus on siirtänyt paljon tuotantoaan niin sanottuihin halpamaihin, vaatteet ja kengät ovat silti maassamme EU:n kalleimpia. Osasyy on, että kotimaassa valmistetuissa tuotteissa työvoimakustannukset ovat korkeat. Suomessa vaatteet maksavat noin 20 prosenttia EU:n keskiarvoa enemmän.Toisaalta on muistettava, että suomalaiset vaatteet ja kengät ovat laadukkaita ja kestäviä moniin muissa maissa valmistettuihin kenkiin verrattuina.

Sähkön, kaasun ja muiden polttoaineiden vertailussa Suomi menestyy hieman paremmin, sillä ne ovat aavistuksen EU:n keskiarvoa halvempia. Tämä voi tuntua suomalaisista ihmeelliseltä, koska bensan ja sähkön hintoja on totuttu pitämään kalliina. Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan halpeneminen on laskenut hintoja globaalisti. Kun talous elpyy, raakaöljyn hinta nousee.

Eurostatin mukaan EU:n halvimmat kuluttajahinnat ovat Bulgariassa ja Romaniassa. Alhaisin hintataso on Makedoniassa. Nämä tiedot eivät yllätä, sillä noissa kaikissa maissa myös elintaso on selkeästi matalampi kuin Suomessa.

Taloustaantumalla on ollut vaikutuksia hintatasoon siitä yksinkertaisesta syystä, että tuotteet menevät huonommin kaupaksi kuin hyvin aikoina. Kysyntä Suomessa laskenee edelleen syksyllä, sillä talousasiantuntijat arvioivat työttömyyden kasvavan kesälomien jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.