Suomi on kallis maa

Suomi on kyseenalaisella pronssisijalla EU-maiden kalleusvertailussa. Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin vertailussa Suomea kalliimpia ovat vain Tanska ja Irlanti. Euroopan maista lisäksi Norja ja Sveitsi menevät hinnoissa Suomen ohi.

Suomen kalleus ei sinänsä ole yllätys. Esimerkiksi ruuan hinnan jatkuva kohoaminen vahvistaa Suomen asemia yhtenä Euroopan kalleimpana maana. Hallituksen päätös nostaa alkoholiveroa vaikuttaa myös vahvasti kokonaistilastoihin.

Vaikka Suomen tekstiili- ja kenkäteollisuus on siirtänyt paljon tuotantoaan niin sanottuihin halpamaihin, vaatteet ja kengät ovat silti maassamme EU:n kalleimpia. Osasyy on, että kotimaassa valmistetuissa tuotteissa työvoimakustannukset ovat korkeat. Suomessa vaatteet maksavat noin 20 prosenttia EU:n keskiarvoa enemmän.Toisaalta on muistettava, että suomalaiset vaatteet ja kengät ovat laadukkaita ja kestäviä moniin muissa maissa valmistettuihin kenkiin verrattuina.

Sähkön, kaasun ja muiden polttoaineiden vertailussa Suomi menestyy hieman paremmin, sillä ne ovat aavistuksen EU:n keskiarvoa halvempia. Tämä voi tuntua suomalaisista ihmeelliseltä, koska bensan ja sähkön hintoja on totuttu pitämään kalliina. Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan halpeneminen on laskenut hintoja globaalisti. Kun talous elpyy, raakaöljyn hinta nousee.

Eurostatin mukaan EU:n halvimmat kuluttajahinnat ovat Bulgariassa ja Romaniassa. Alhaisin hintataso on Makedoniassa. Nämä tiedot eivät yllätä, sillä noissa kaikissa maissa myös elintaso on selkeästi matalampi kuin Suomessa.

Taloustaantumalla on ollut vaikutuksia hintatasoon siitä yksinkertaisesta syystä, että tuotteet menevät huonommin kaupaksi kuin hyvin aikoina. Kysyntä Suomessa laskenee edelleen syksyllä, sillä talousasiantuntijat arvioivat työttömyyden kasvavan kesälomien jälkeen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.