Suomi-pöytä voisi parantaa talouskeskustelun laatua

Entinen SAK:n puheenjohtaja, kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) ehdottaa Uutissuomalaisen haastattelussa Suomi-pöytää, joka kokoaisi hallituksen ja työmarkkinajärjestöt yhteen keskustelemaan vanhan kolmikannan hengessä. Ihalainen arvioi etenkin hallituksen toivovan joustavan foorumin olemassaoloa nykyisessä liittokierrosten maailmassa.

Työmarkkinakonkarin avauksesta voi lukea ainakin rivien välistä ystävällistä ohjeistusta pääministeri Juha Sipilälle (kesk.). Tämä tuli puuttuneeksi Metsäteollisuuden ja Paperiliiton neuvotteluihin viime viikolla toteamalla MTV3:n Huomenta Suomessa, että nollalinja on kohtuuton. Sipilän katsottiin kommentoivan asiaa, joka olisi parasta jättää järjestöjen keskinäiseksi huoleksi.

Metsäteollisuuden työkiistassa on kyse puhtaita palkankorotuksia monimutkaisemmasta työehtojen kokonaisuudesta, jota Sipilä ulostulossaan yliyksinkertaisti. Kukaan ei kiistä, etteikö pääministerillä saa olla asiasta mielipidettä. Ihalaisen Suomi-pöydän etuna olisi, että näitä keskusteluja voitaisiin käydä luottamuksellisesti ja toinen toisensa tietämystä täydentäen. Kuten Ihalainen kuvailee, pöydässä voitaisiin katsoa talouden kokonaiskuvaa ja sovitella yhteen palkka- ja finanssipolitiikan suuria linjoja.

Halutessaan Ihalaisen näkemyksessä voi nähdä pyrkimystä säilyttää keskusjärjestöillä vähintään mielipidevaltaa muutoin hajautetussa sopimusjärjestelmässä. Sipilän kommenttia voi puolestaan pitää irtopisteiden kalasteluna kilpailukykysopimuksen leikattua palkansaajien tuntiansioita. Ei silti pidä liioitella valtamotiiveja tai kuvitella sanelupyrkimyksiä. Työmarkkinajärjestöt kyllä tuntevat arvonsa ja valtuutensa, mistä nollakohu toimii muistutuksena.

Jos Sipilän puheet tulkitsee yleisenä nollan torjuntana, ei asiasta näytä syntyvän edes kiistaa. Ihalainenkin yhtyy käsitykseen, ettei neuvottelukierroksesta selvitä ilman palkankorotuksia, vaikka varoittaakin Sari Sairaanhoitajan paluusta, jos johtavat poliitikot puuttuvat palkkaneuvotteluihin liikaa. On Ihalaiselle kunniaksi, että hän rohkenee kehua kikyn kustannusvaikutuksia monista aatetovereistaan poiketen.

Myös Suomen johtaviin taloustieteilijöihin kuuluva Sixten Korkman uskoo käynnissä olevalla liittokierroksella maltillisiin korotuksiin, jotka juuri ja juuri turvaavat ostovoiman. Korkman tarkoittaa tässä yhteydessä nollasta poikkeavia ratkaisuja, jotka kuitenkin edelleen vahvistavat Suomen hintakilpailukykyä.

Kun tästä maltillisesta korotuslinjasta näyttää vallitsevan laaja konsensus, tuntuu jopa hassulta vaatia, ettei pääministeri saisi siitä mainita tai kannustaa siihen suuntaan sanallakaan. Yhteiskunnalliseen keskusteluun on sallittava myös tietty määrä väljyyttä ennalta asetetuista säännöistä.

Julkiset puheenvuorot ovat tietysti eri asia kuin luottamukselliset keskustelut. Suomi-pöydän kaltainen vapaa näkemysten vaihto voisi parantaa myös ministerien lausuntojen laatua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.