Suomi palaa taas ruotuun EU:ssa

Kun ahtaalle pannaan, niin koiraskin poikii. Näin sanotaan, ja keskiviikkoiltana siitä saatiin myös käytännön todiste, kun kokoomus ja sosiaalidemokraatit kertoivat päässeensä sopuun, ja että Suomi hyväksyy Euroopan unionissa valmistellun tukipaketin Portugalin horjuvan valtiontalouden pelastamiseksi.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johtama kokoomus on ollut kaiken aikaa tukipaketin takana, kun taas sosiaalidemokraatit ovat asettaneet kaiken aikaa omia tiukkoja ehtojaan ratkaisuille, joitten keskeisenä kokoajana on ollut unionin suomalainen talouskomissaari Olli Rehn.

Lyhyellä tähtäimellä SDP joutui nyt taipumaan kokoomuksen tahtoon, mutta voi lohduttautua sillä, että kompromissiratkaisussa Suomen luvataan suhtautuvan tulevaisuudessa aiempaa tarkemmin vaikeuksiin joutuneitten euromaiden auttamiseen. Portugali saa vielä hätäapua, mutta sen jälkeen ei Suomesta heru enää ymmärrystä muille holtitonta taloudenhoitoa harjoittaneille. Tässä suhteessa Suomi muuttaa perinteistä linjaansa.

Monilla tahoilla sosiaalidemokraattien asettamia kovia ehtoja on pidetty lähinnä puoluepoliittisena taktikointina ja uskottu, että sisimmässään puolue on edelleen entisellä, varsin eurohenkisellä kurssillaan. Valtiovarainministeri Kataisen hyväksymät myönnytykset tulkitaan SDP:ssä nyt ilmeisen suureksi voitoksi. Sovintoratkaisuun kirjattujen ehtojen täytön valvominen ja varmistaminen on sitten jo hieman eri asia.

Euroopan unionin suuret jäsenmaat ovat tuskin halukkaita toimimaan yksistään Suomen ehdoin tärkeissä linjaratkaisuissa. Sitä vastoin Suomi voi saada näkemyksiään läpi, jos se löytää sopivia hengenheimolaisia EU:n vahvasta ytimestä. Portugali-kysymyksessä ja samalla koko EU:n talouskriisissä tuota myötämieltä saattaa löytyä esimerkiksi Saksasta, jossa osa kansalaisista on kyllästynyt pelkästään maksajan rooliin.

Kaikki suomalaiset puoluekantaan katsomatta ovat tänään yksimielisiä, että myös pankit ja muut suursijoittajat on saatava vastaamaan lainoihinsa sortuvien euromaiden veloista. Yksimielisyys vallitsee Suomessa samoin siitä, että lainoittajapankkien oma talous on saatava huomattavasti parempaan julkiseen valvontaan kuin tähän saakka. Pankit ja pankkiirit eivät voi keskittyä pelkästään jättivoittojen keräämiseen.

Kokoomuksen ja SDP:n sopuratkaisun jälkeen Suomi palaa ruotuun Euroopan unionissa. Kuukausia jatkunut kotimainen kiistely on tuonut Suomelle maailmalta julkista huomiota enemmän kuin mikään muu asia tätä ennen. Miksikään kunniaksi se ei ole kuitenkaan maalle ollut, päinvastoin.

Portugali-ratkaisu tehtiin erillisenä tulevasta hallitusratkaisusta. Uuden hallituksen perusta sillä kyllä valettiin. Perussuomalaisten tiukka ei pudotti ne ehkä nyt pois hallituskuvioista. Keskustan asema on mielenkiintoinen. Antoiko se tukensa Portugali-paketille puhtaasta isänmaanrakkaudesta vai sisältyikö siihen mahdollisuus myös laajempaan kansalliseen sovintopolitiikkaan kokoomuksen ja SDP:n kanssa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.