Suomi pronssille

Uutistoimisto Reutersin tekemässä 19 maata kattavasta vertailusta käy ilmi, että kalleinta bensaa tankataan Norjassa (Taloussanomat 2.7.). Jos vertailussa olisi mukana Suomi, se yltäisi kolmossijalle. Norja on vertailun ainoa maa, jossa bensalitra maksaa yli kaksi dollaria. Toisena on Britannia, jossa litrahinta on tällä hetkellä 1,71 dollaria. Reuters ei ole ottanut vertailuun mukaan muita Pohjoismaita kuin Norjan.

Jos Suomi, Ruotsi ja Tanska olisivat mukana tilastossa, Suomi kiilaisi kolmanneksi Britannian ohi lähelle Norjan lukuja. Öljy- ja kaasualan keskusliiton kokoamien tietojen mukaan bensalitran hinta kesäkuun puolivälissä oli Suomessa keskimäärin 1,37 euroa. Dollareissa litrahinta olisi tällöin 1,93, eli sentin vähemmän kuin Tanskassa.

Suomen keikkuminen hintatilaston mitalikolmikossa ei ole yllätys. Verottaja ja ahneet öljy-yhtiöt ovat perinteisesti pitäneet huolen, että suomalaiset maksavat polttoaineestaan korkean hinnan. Bensan ja dieselin hinnat olivat vieläkin kalliimpia viime kesänä. Kansainvälisen finanssikriisin myötä raakaöljyn hinta kääntyi rajuun laskuun viime elokuussa. Hinta on ollut nyt lievässä nousussa. Kun taloustaantuma helpottaa, öljyn ja sitä myöten bensan ja dieselin hinnat nousevat. Siihen kansalaisten on varauduttava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.