Suomi pronssille

Uutistoimisto Reutersin tekemässä 19 maata kattavasta vertailusta käy ilmi, että kalleinta bensaa tankataan Norjassa (Taloussanomat 2.7.). Jos vertailussa olisi mukana Suomi, se yltäisi kolmossijalle. Norja on vertailun ainoa maa, jossa bensalitra maksaa yli kaksi dollaria. Toisena on Britannia, jossa litrahinta on tällä hetkellä 1,71 dollaria. Reuters ei ole ottanut vertailuun mukaan muita Pohjoismaita kuin Norjan.

Jos Suomi, Ruotsi ja Tanska olisivat mukana tilastossa, Suomi kiilaisi kolmanneksi Britannian ohi lähelle Norjan lukuja. Öljy- ja kaasualan keskusliiton kokoamien tietojen mukaan bensalitran hinta kesäkuun puolivälissä oli Suomessa keskimäärin 1,37 euroa. Dollareissa litrahinta olisi tällöin 1,93, eli sentin vähemmän kuin Tanskassa.

Suomen keikkuminen hintatilaston mitalikolmikossa ei ole yllätys. Verottaja ja ahneet öljy-yhtiöt ovat perinteisesti pitäneet huolen, että suomalaiset maksavat polttoaineestaan korkean hinnan. Bensan ja dieselin hinnat olivat vieläkin kalliimpia viime kesänä. Kansainvälisen finanssikriisin myötä raakaöljyn hinta kääntyi rajuun laskuun viime elokuussa. Hinta on ollut nyt lievässä nousussa. Kun taloustaantuma helpottaa, öljyn ja sitä myöten bensan ja dieselin hinnat nousevat. Siihen kansalaisten on varauduttava.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.