Suomi tarvitsee vahvan johtajan

Yhä useampi suomalainen pelkää eriarvoisuuden kasvavan yhteiskunnassa. Tieto perustuu Savon Sanomien ja viiden muun maakuntalehden Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn (SS 16.10.). Kansalaiset ovat huolissaan työttömyydestä, eriarvoisuudesta sekä poliitikkojen epäluotettavuudesta.

Yksi eriarvoisuuden pelkotekijä lähtee työttömyydestä. Siitä oli keväällä yhteinen huoli, kesällä taittunut talouslama on kyselyyn vastanneiden mielestä luonut uudenlaista epävarmuutta. Nyt pohditaan, pääsevätkö kaikki nauttimaan nousukauden hedelmistä.

Huoli on aiheellinen. Vaikka talouden rattaat pyörivät mukavasti, valtion ja kuntien säästötoimet heijastuvat yhteiskuntaan monin eri tavoin. Verot ja monet maksut nousevat ja esimerkiksi elintarvikkeiden hintoihin on tulossa korotuksia vuodenvaihteen jälkeen.

Ihmisten reaalitulot eivät välttämättä kasva. Osalla työssäkäyvistä tätä huolta ei ole, koska palkat ja muut tulot nousevat keskimääräistä enemmän.

Tässä voikin lainata vanhaa sanontaa, että raha tulee rahan luokse ja tuloerot kasvavat. Maan hallituksen tulisikin tällaisessa tilanteessa huolehtia, että niukkuutta ja hyviä hedelmiä jaetaan kaikille tasapuolisesti. Tämä on kuitenkin kilpailuyhteiskunnassa vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Jo vuosia on puhuttu nuorisotyöttömyydestä ja sen aiheuttamasta syrjäytyneisyydestä. Eri puolilla maata on jo nyt havaittavissa se, mitä seuraa nuorten heitteille jätöstä. Ongelmat kasaantuvat ja ovat erittäin suuria.

Kaikkien säästötoimien ja leikkausten keskellä valtaa pitävien olisi huolehdittava siitä, että nuoret työllistetään nopeaan tahtiin. Se on yhteiskunnan etu. Maan poliittisen johdon on otettava kansan mielipide vakavasti.

Epäluottamus poliitikkoja kohtaan on kasvanut. Yksi syy tähän on vaalirahajupakka. Erityisesti perussuomalaisia ja kristittyjä äänestävät nostivat kyselyssä vaalirahasotkut suureksi ongelmaksi.

Kansan luottamus poliitikkoihin on vaatimatonta tasoa. Ilmiö johtaa välipitämättömyyden tunteen kasvuun kansalaisten keskuudessa. Tämä on näkynyt yhteiskunnassa jo vuosia.

Euroopan unionin talousvaikeudet, oman maan työttömyys, eriarvoisuuden kasvu ja vaalirahasotkut ruokkivat epävarmuutta monella eri tasolla. Kansa kaipaisi nyt henkistä johtajaa, jolla olisi arvovaltaa ja viisautta johdattaa valtakunta henkiselle ja taloudelliselle kasvu-uralle.

Toisten syytteleminen eduskuntavaalien alla on kansan näkökulmasta hyödytöntä. Ihmiset odottavat, että poliitikkojen joukosta nousisi uskottava, rehellinen ja viisas johtaja, jonka sanaan voisi luottaa.

Ihmiset ovat saaneet tarpeekseen oman edun tavoittelijoista. Kansalla on oikeus odottaa, että poliitikot välittävät ihmisistä eivätkä aja vain omaa sekä puolueensa etua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.