Suomi tarvitsi Microsoftilta aivan toisenlaisia uutisia

Ikävät uutiset eivät katso aikaa tai paikkaa. Tämän saivat kokea jälleen Microsoftille Nokialta siirtyneet matkapuhelinliiketoiminnoissa työskentelevät, kun amerikkalaisjätti ilmoitti sähköpostilla aloittavansa yt-neuvottelut jättimäisistä irtisanomista keskellä kesälomasesonkia keskiviikkoiltapäivänä. Ilmoituksen mukaan työ on menossa Suomesta 2 300 henkilöltä.

Nokian nousu maailman johtavaksi kännykkävalmistajaksi oli vaikuttava, mutta vastaavasti romahdus toimialan huipulta hakee vertaistaan.

Vielä 10 vuotta sitten Nokia on käsipuhelinbisneksen suuri ja kaunis. Vuosikymmenen lopulla yritys alkoi nopeasti menettää otettaan kilpailijoilleen, kun Apple ja myöhemmin Samsung onnistuivat tuotelanseerauksissaan erinomaisesti.

Nokia pitäytyi monelta osin konservatiivisessa strategiassaan, eikä yhtiön tuotekehityksestä tapahtunut aivovuoto asetelmaa helpottanut. Aivovuotoa vauhdittivat poskettomat optio-ohjelmat, jotka osoittautuivat Suomen tapaisessa pääomaköyhässä maassa aivan liian anteliaiksi. Lopulta liittoutuminen Microsoftin kanssa voimisti Nokian kännyköiden lopun alkua.

Nokian alamäen Suomessa voi kiteyttää työpaikkojen määrään. Parhaimmillaan yhtiön käsipuhelimet työllistävät useilla paikkakunnilla yhteensä yli 23 000 henkilöä. Vaikuttavuutta lisäsi laaja alihankintaverkosto.

Keskiviikkona ilmoitettujen saneeraustoimien jälkeen Nokialta Microsoftille siirtynyt liiketoiminta pudottaa henkilöstömäärän alle tuhanteen. Symboliikkaa lisää, että tehtaan portit sulkeutuvat kokonaan Salossa. Kaupunki on ollut menestystarinan kehto.

Nokian käsipuhelimien kohtalo on karu myös Suomen kansantaloudelle. Kun maa pyristeli 1990-luvulla irti lamasta, Nokia loi työtä, toimeentuloa ja uskoa tulevaisuuteen. Ilman Nokiaa Suomen menestystarina toteutuneessa muodossa olisi jäänyt kokematta.

Valtiovalta viritti kansantalouden voimallisesti Nokian varaan. Yhtiön toiminnan laajuus heijastui luonnollisesti myös verokertyminä, joiden varaan rakennettiin esimerkiksi julkisia palveluja.

Kun Nokia kiskoi Suomea irti suhdannekuopasta 20 vuotta sitten, yhtälö on nyt päinvastainen. Saneerausten jälkeen jää ilman työtä tuhansia. Neljän vuoden aikana Nokia ja Microsoft ovat tehneet Suomen taloushistorian kolmet suurimmat irtisanomiset.

Hallitus varautuu antamaan syksyllä lisäbudjetin irtisanottavien muutostilanteeseen. Suomesta lähtee myös noin 10 miljoonan euron tukihakemus Euroopan globalisaatiorahastolle.

Ennen kuin Suomi kömpii jälleen jaloilleen, maahan lihavina vuosina syntyneitä rakenteita on korjattava. Niihin ei yksinkertaisesti ole varaa. Se edellyttää laajaa yhteiskunnallista näkemystä siitä, mistä pidämme kiinni ja mistä voimme luopua.

Eläkeuudistuksen pihtisynnytys on hyvä esimerkki siitä, kuinka lopputulos saavutettiin, mutta siihen kului luvattoman paljon aikaa.

Suomen talouden remontti on tehtävä nopeasti ja määrätietoisesti vuosien vatvomisen sijaan. Tilannekuvan pitäisi olla kaikille selkeä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.