Suomi yritti auttaa

Suomen valtion varoin Pohjois-Afganistanin Shebergsaniin rakennettu naisvankila osoittautui bordelliksi. Kysymyksessä oli paikallinen pienprojekti. Se ei ole varsinaista kehitysyhteistyötä.

Suomen viranomaiset eivät tienneet vankilan todellisista olosuhteista ennen kuin vasta hiljattain. Tosin Suomen ulkoministeriön virkamiehet eivät huomioineet suomalaisen kehitysyhteistyön neuvonantajan varoitusta vuonna 2007.

Tuolloin neuvonantaja toi Suomen viranomaisille ja Kabulin suurlähetystölle julki huolensa, että Shebergsanin lähellä Maimanassa epäiltiin naisvankien hyväksikäyttöä.

Suomesta käsin on erittäin vaikea valvoa, mitä jossakin afganistanilaisessa vankilassa todella tapahtuu. Riskit, että vankeja kohdellaan epäinhimillisesti, ovat suuria. Tämän tyyppisen projektin valvonta on erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Suomen viranomaisten tulisikin aina etukäteen tarkkaan puntaroida hankkeen järkevyyttä.

Jälkiviisaasti voidaan todeta, että Suomi lähti väärään projektiin. Onko todella näin? Islamilaisessa Afganistanissa naisten asema on vaikea ja se korostuu erityisesti vankiloissa. Suomi pyrki vilpittömästi parantamaan vankilassa olevien naisten olosuhteita. Se oli hyvä teko.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.