Suomikin on kybersodassa

Viime viikkojen aikana niin sanottujen kyberhyökkäysten määrä on kaksinkertaistunut. Hyökkääjät tulevat Venäjältä.

Iltalehden haastattelema (16.4.) kyberturvallisuusyhtiö Silverskinin toimitusjohtaja Mikko S. Niemelä sanoo, että kohteiksi on valikoitunut pörssiyritysten lisäksi huoltovarmuuskriittisiä yhteisöjä kuten sairaaloita ja energiayhtiöitä. Tiedossa ei ole, mitä tietoturvayhtiöt oikein aikovat. Jos hyökkääjät löytävät aukon tietoturvasta, seuraukset riippuvat kohteesta. Jostakin voi irrota hyödyllisiä tietoja, jostakin taas voi löytyä hyökkääjän käyttöön sopivia tietokoneita, jotka on mahdollista valjastaa hyökkäämään edelleen.

Niemelän käsitys suomalaisten yritysten ja yhteisöjen varautumisesta kyberhyökkäyksiin on masentava. Vain finanssisektori kuten pankit ja vakuutuslaitokset ovat varautuneet kunnolla.

Kybermaailmassa sotaa käyvät myös rikolliset. Heidän kohteisiinsa kuuluvat usein tavalliset kansalaiset. Keskiviikkona kyberrikollisten epäiltiin murtautuneen Isossa-Britanniassa suuren kauneusleikkausketjun tiedostoihin. Rikolliset saivat kaivettua lähes puolen miljoonan potilaan intiimejä tietoja ja yrittivät kiristää niillä yritystä.

Tavallisen kansalaisen on syytä tiedostaa riskit, suojata tietokone ja toimia varovasti netissä.