Suoraan kuluttajille

Maataloustukien saajat ja niitä jakavat viranomaiset eivät pitäneet suotavana, että yksittäisten tilojen tuet kerrottaisiin julki eri tiedotusvälineissä. Paineet tietojen julkistamiseen kasvoivat kuitenkin niin suuriksi sekä EU:ssa että Suomessa, että luvut oli lopulta pakko kertoa kaikelle kansalle.

Suurten tilojen ja vauraitten tilallisten saamat satojen tuhansien ja jopa miljoonaluokan tuet herättivät ensi alkuun melkoista kohua. Tavallisista ihmisistä tuntui kohtuuttomalta, jos Sampo-konsernin vahva mies Björn Wahlroos tai Kone Oy:n pääomistaja Antti Herlin nettosivat sievoisia summia myös sivutoimenaan harjoittamasta maataloudesta.

Kohu on ollut laantumaan päin. Vähin erin on alettu ymmärtää, ettei kotimainen ruuantuotanto ole mahdollista Suomessa ilman unionin tai Suomen valtion tukea. Maailmanmarkkinahinnat on puristettu niin alas, ettei kylmän Pohjolan viljelijä tai karjankasvattaja pysy leivässä niillä taksoilla.

Viljelijät eivät kerää tukia rikastuakseen, vaan kyetäkseen jatkamaan paikallista elintarvikkeitten tuottamista. EU-tuet takaavat heille edes jonkinlaisen korvauksen usein raskaasta ja pitkästä työstä.

Suurimman hyödyn tuista nauttivat kuluttajat, jotka saavat eurokustannuksilla tuotetun kotimaisen ruuan edulliseen maailmanmarkkinahintaan. Jos maata viljelemättömät suomalaiset haluavat tinkiä maataloustuista, jokaisen on oltava valmis maksamaan kotimaassa tuotetusta ruuasta huomattavasti enemmän kuin tänään.

Sellaista uhrivalmiutta tuskin löytyy tämän päivän Suomesta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.