Suoraan kuluttajille

Maataloustukien saajat ja niitä jakavat viranomaiset eivät pitäneet suotavana, että yksittäisten tilojen tuet kerrottaisiin julki eri tiedotusvälineissä. Paineet tietojen julkistamiseen kasvoivat kuitenkin niin suuriksi sekä EU:ssa että Suomessa, että luvut oli lopulta pakko kertoa kaikelle kansalle.

Suurten tilojen ja vauraitten tilallisten saamat satojen tuhansien ja jopa miljoonaluokan tuet herättivät ensi alkuun melkoista kohua. Tavallisista ihmisistä tuntui kohtuuttomalta, jos Sampo-konsernin vahva mies Björn Wahlroos tai Kone Oy:n pääomistaja Antti Herlin nettosivat sievoisia summia myös sivutoimenaan harjoittamasta maataloudesta.

Kohu on ollut laantumaan päin. Vähin erin on alettu ymmärtää, ettei kotimainen ruuantuotanto ole mahdollista Suomessa ilman unionin tai Suomen valtion tukea. Maailmanmarkkinahinnat on puristettu niin alas, ettei kylmän Pohjolan viljelijä tai karjankasvattaja pysy leivässä niillä taksoilla.

Viljelijät eivät kerää tukia rikastuakseen, vaan kyetäkseen jatkamaan paikallista elintarvikkeitten tuottamista. EU-tuet takaavat heille edes jonkinlaisen korvauksen usein raskaasta ja pitkästä työstä.

Suurimman hyödyn tuista nauttivat kuluttajat, jotka saavat eurokustannuksilla tuotetun kotimaisen ruuan edulliseen maailmanmarkkinahintaan. Jos maata viljelemättömät suomalaiset haluavat tinkiä maataloustuista, jokaisen on oltava valmis maksamaan kotimaassa tuotetusta ruuasta huomattavasti enemmän kuin tänään.

Sellaista uhrivalmiutta tuskin löytyy tämän päivän Suomesta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.