Super-Sarko yrittää

Ranskalaiset ovat ristineet nykyisen presidenttinsä lyhyesti ja ytimekkäästi "Super-Sarkoksi". Nicolas Sarkozy on osoittautunut puheissaan ja toimissaan vikkeläksi mieheksi, joka ei pelkää suuriakaan haasteita. Presidenttinä hän on lähtenyt uudistamaan maansa tunnetusti jäykkää yhteiskuntarakennetta samaan tapaan kuin pääministeri Margaret Thatcher teki jo pari vuosikymmentä sitten Englannissa.

Thatcheria arvosteltiin rajusti niin hänen omalla saarellaan kuin myös mannermaalla, mutta hän onnistui. Englannin talous lähti lujaan kiitoon, joka on jatkunut näihin päiviin saakka.

Miten käy Super-Sarkon, joka tiistaina sai vetovastuun koko Euroopan unionista, kun EU:n puheenjohtajuus siirtyi loppuvuodeksi Slovenialta Ranskalle?

Epäilijöitä varmasti riittää. Silti täytyy toivoa, että myös Sarkozy saa vauhtia maansa ja unionin talouselämään. Maailman suuriin kansantalouksiin kuuluvien Kiinan, Venäjän tai jopa Yhdysvaltojen viime vuosien kasvuluvut ovat olleet selkeästi paremmat kuin paikoillaan junnaavien EU:n suurten jäsenmaiden Ranskan, Saksan ja Italian. Jos Ranska ja Saksa junnaavat paikoillaan EU:n vetureina, niin silloin eivät pääse vauhdin hurmasta nauttimaan muutkaan jäsenmaat.

Vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta puhuvat ranskalaiset ovat käytännössä harvinaisen vanhakantaista väkeä, joiden arkisia tottumuksia on liki mahdoton muuttaa. Maan hallinto on äärimmäisen byrokraattista, ja ammattiliittojen lakkohalukkuus kertoo, ettei myöskään tavallisella kansalla ole halua radikaaleihin muutoksiin, vaikka tarvetta olisi.

Presidentinvaalin edellä Sarkozy onnistui herättämään suuria toiveita. Vaalin jälkeen hurma on mennyt nopeasti ohi. Presidentin suosiolukemat ovat pohjalukemissa. EU:n puheenjohtajuus antaa Sarkozylle sen vuoksi oivan tilaisuuden palauttaa maineensa tekojen miehenä. Siinäpähän kirkastuisi myös se Ranskan kunnia, josta maan päämiehet ovat aina niin kovasti huolta kantaneet.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.