Super-Sarko yrittää

Ranskalaiset ovat ristineet nykyisen presidenttinsä lyhyesti ja ytimekkäästi "Super-Sarkoksi". Nicolas Sarkozy on osoittautunut puheissaan ja toimissaan vikkeläksi mieheksi, joka ei pelkää suuriakaan haasteita. Presidenttinä hän on lähtenyt uudistamaan maansa tunnetusti jäykkää yhteiskuntarakennetta samaan tapaan kuin pääministeri Margaret Thatcher teki jo pari vuosikymmentä sitten Englannissa.

Thatcheria arvosteltiin rajusti niin hänen omalla saarellaan kuin myös mannermaalla, mutta hän onnistui. Englannin talous lähti lujaan kiitoon, joka on jatkunut näihin päiviin saakka.

Miten käy Super-Sarkon, joka tiistaina sai vetovastuun koko Euroopan unionista, kun EU:n puheenjohtajuus siirtyi loppuvuodeksi Slovenialta Ranskalle?

Epäilijöitä varmasti riittää. Silti täytyy toivoa, että myös Sarkozy saa vauhtia maansa ja unionin talouselämään. Maailman suuriin kansantalouksiin kuuluvien Kiinan, Venäjän tai jopa Yhdysvaltojen viime vuosien kasvuluvut ovat olleet selkeästi paremmat kuin paikoillaan junnaavien EU:n suurten jäsenmaiden Ranskan, Saksan ja Italian. Jos Ranska ja Saksa junnaavat paikoillaan EU:n vetureina, niin silloin eivät pääse vauhdin hurmasta nauttimaan muutkaan jäsenmaat.

Vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta puhuvat ranskalaiset ovat käytännössä harvinaisen vanhakantaista väkeä, joiden arkisia tottumuksia on liki mahdoton muuttaa. Maan hallinto on äärimmäisen byrokraattista, ja ammattiliittojen lakkohalukkuus kertoo, ettei myöskään tavallisella kansalla ole halua radikaaleihin muutoksiin, vaikka tarvetta olisi.

Presidentinvaalin edellä Sarkozy onnistui herättämään suuria toiveita. Vaalin jälkeen hurma on mennyt nopeasti ohi. Presidentin suosiolukemat ovat pohjalukemissa. EU:n puheenjohtajuus antaa Sarkozylle sen vuoksi oivan tilaisuuden palauttaa maineensa tekojen miehenä. Siinäpähän kirkastuisi myös se Ranskan kunnia, josta maan päämiehet ovat aina niin kovasti huolta kantaneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.