Supertiistai ei ratkaissut

Supertiistaita on Yhdysvalloissa totuttu pitämään päivänä, joka ratkaisee puolueiden ja erityisesti republikaanien esivaalit presidenttiehdokkaastaan. Nimensä päivä on saanut siitä, että samana päivänä helmi- tai maaliskuussa käydään osavaalit useissa osavaltioissa.

Tällä kertaa supertiistai ei kuitenkaan ratkaissut. Republikaanien presidenttikisan suosikki Mitt Romney voitti kuudessa osavaltiossa kymmenestä, mutta myös muut ehdokkaat menestyivät sen verran hyvin, että kilpailu presidentti Barack Obaman vastaehdokkuudesta jatkuu.

Nyt jo noin puolet osavaltioista on äänestänyt esivaaleissa. Romney on edelleen suosikki. Hänellä on takanaan eniten valitsijamiehiä.

Olisi kuitenkin rohkeaa väittää, että Romney valitaan republikaanien ehdokkaaksi elokuussa Tampassa pidettävässä puoluekokouksessa. Romneyn ykköshaastajaksi on kohonnut konservatiivisten kristittyjen suosikki Rick Santorum, joka supertiistaina yllätti ja voitti neljässä osavaltiossa odotetun kahden sijasta.

Romney ei ole toistaiseksi voittanut yhdessäkään etelän osavaltiossa, mikä kertoo hyvin kilvan asetelmista. Keskitien kulkija Romney vetoaa maltillisiin republikaaneihin, kun taas Santorum kerää kannatusta puolueen oikeistosiiveltä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.