Surkea Kuopio-raukka

Kuopio, tuo mualiman räkä.

Tuo onneton kaupunki, jonka linja-autoaseman odotustilat tuovat mieleen autioituneen Itä-Euroopan. Yliopistokaupunki, jonka keskustassa yliopisto ei näy. Kaupunki, joka putoaa maan suurimpien kaupunkien listalla aina alaspäin, koska pohjoisnaapuri ei lähde riiuulle.

Voi surkeaa Kuopiota! Tai sitten ei.

Äskettäin satuin useampiin pöytiin, joissa istui muualta tulleita Kuopion-kävijöitä.

Vieraat ihastelivat esimerkiksi Kuopion vanhoja rakennuksia, kävelijäystävällistä asemakaavaa rännikatuineen tai sitä, kuinka keskusta rajoittuu luontevasti Kallaveteen.

Näitä avuja kuopiolaiset eivät huomaa. Etenkin rakennuskannan historiallisuuden kehuminen saa kuopiolaiset suorastaan takajaloilleen: täältähän on purettu ihan kaikki, ja kalahalliakin ollaan viemässä!

Minä olen Savossa muuttovoitto. Plus-merkkinen numero tilastoissa vuonna 2007.

Tosin olen syntynyt Helsingissä ja opetellut kävelemään - kyllä - Kuopion Julkulassa, mutta enimmän ikääni olen asunut Jyväskylän seudulla.

Tämä pätevöittää minut vertailuun, jota Kuopion ja Jyväskylän välille usein viritellään. Kaupungit ovatkin sen verran samankokoisia, että niiden vertailu on kohtuullisen mielekästä.

Jyväskylä ohitti Kuopion kaksi vuotta sitten, jos tarkastellaan kokoa asukasmäärällä mitattuna. Tuolloin Jyväskylän maalaiskunta ja Korpilahti yhdistyivät kaupunkiin.

Kuntarajojen perusteella laskettua väkilukua voi kritisoida keinotekoiseksi mittariksi, mutta tässä kohtaa olen Jyväskylän puolella. Vanha maalaiskunta oli jo ennen kuntaliitosta elimellisempi osa Jyväskylän kaupunkia kuin vaikkapa Karttula Kuopiota.

Joissakin asioissa Jyväskylä tuntui muutenkin jo aiemmin Kuopiota isommalta - mutta toisissa taas Kuopio tuntuu edelleen suuremmalta.

Jo yleisilmeet ovat erilaisia: Jyväskylä on pakkautunut tiiviiksi harjun ja leveän junaratapihan väliin, kun Kuopiolla on tilaa kasvaa orgaanisemmin. Kuopioon mahtuu jopa niin suuri tori, että jotkut viitsivät kritisoida sitä lentokentäksi.

Maantieteellisen korsettinsa vuoksi Jyväskylään ei ole juuri jäänyt vanhaa rakennuskantaa. Eikä keskusta tavoita luontevasti kaupunkia ympäröiviä vesistöjä. Jyväskylän Viitaniemestä ei ole Väinölänniemeksi.

Asioita, joita minä kehun Kuopiosta: keskustan viihtyisyys. Ulkoilureitit Kallaveden rannoilla. Saaristokatu. Ruokaravintolat.

Ja kulttuuri! Esimerkiksi Kuvakukko, VB-keskus tai musiikkikeskuksen tarjonta. (Tiedättehän, että Jyväskylään on yritetty rakentaa konserttitaloa ainakin 15 vuotta.)

Jyväskylän ongelma on, että kaikki kaupungin eläväisyys ja tapahtumat kytkeytyvät yliopistoon. Opiskelijalle Suomen Ateena onkin loistava asuinpaikka.

Tämän kääntöpuoli on, että Jyväskylä hiljenee kesän myötä, opiskelijoiden hajaantuessa. Jyväskylä on ehkä Suomen ainoa kaupunki, joka ei ole kesäkaupunki.

Jyväskylän entisen maalaiskunnan alueella asuvilla vanhemmillani on kovin harvoin asiaa Jyväskylän keskustaan. Uskon, että Kuopiossa heille olisi tarjolla enemmän.

Kuopion tapahtumat tavoittavat kaikki ikäryhmät, ja jo siksi niitä voi pitää monipuolisempina. Tapahtumakartalla on tilaa sekä korkealle että agraarille kulttuurille.

Kauppa- ja palvelutarjonnan osaltakaan Kuopiolla ei ole mitään hävettävää.

Perinteisten nähtävyyksien kisassakin Kuopion voitto on selviö. Jyväskyläläistä melkein nolottaa, kun vieraille ei ole tarjolla Kallavesi-risteilyn, Puijon tornin ja Sampon muikkujen veroista "peruskattausta".

Toki Kuopiolla on puutteensa, ja kaupunkilaisilla kaikki oikeus niitä kritisoida. Syytäkin, jotta ne paranisivat.

Muuttovoitto-kuopiolainen soisi silti, että täällä muistettaisiin arvostaa sitä, mitä täällä on. Imagoasioissa on aina jonkin verran kyse myös siitä, mitä puheissa korostetaan.

Ainakin minun Kuopioni on paljon muutakin kuin kiista kalahallista tai pohjoisen kuntarajan sijainti.

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.