Surkea ja syvältä, vaikka väkisin

Kuopion yliopiston osaamiseen liittyvät kehitysnäkymät ovat jälleen viime viikkoina ylittäneet valtakunnallisen uutiskynnyksen. Se on mahdollista silloin, kun pääkaupunkiseudun pienetkin edut vaarantuvat.

Puhuttiinpa Kuopion soveltumisesta uuden lääkealan keskuksen tai hammaslääkärikoulutuksen sijaintipaikaksi, sekä puoltavien että vastustavien mielipiteiden perusteeksi löytyy aina ns. järkisyitä. Valtakunnallisessa julkisuudessa järki saa kuitenkin väistyä tunteiden tieltä.

Lääkelaitoksen mahdollisen alueellistamisen vastustamiseen on Suomen suurimmassa sanomalehdessä Helsingin Sanomissa käytetty silmämääräisesti arvioituna enemmän palstatilaa kuin mihinkään Kuopioon liittyvään aiheeseen pitkiin aikoihin. Avainkysymykseksi on noussut laitoksen 200 työntekijän asenne. Vain 12 heistä on valmis siirtymään pois Helsingistä.

Samaa painoarvoa tuskin saavat ne 200 ponsselaista, joiden tulevaisuus on yhtä lailla epävarma. Ikävä kyllä, sama pätee satojen juankoskelaisten ja varkautelaisten osaajien kohtaloihin. Etelästä katsottuna kaukaisten paikkojen huonot uutiset hukkuvat massaan.

Tiistaina Hesari julkaisi Kuopiosta näyttävän kuvareportaasin. Jutun keskiössä oli tori. Toimittaja totesi Kari Häkämiestä siteeraten, että loskainen aukio todellakin muistuttaa venäläistä lentokenttää.

Torilla ei näkynyt ketään, lukuun ottamatta "muutamaa tukevassa laitamyötäisessä olevaa savolaisisäntää ja kioskiruokajonottajia". Näyttävässä valokuvassa roikkui rumat villahousut.

"Tämän lentokentän liepeille sosiaali- ja terveysministeriö haluaa asuttaa Kuopioon siirrettävän Lääkelaitoksen 200 työntekijää", toimittaja kirjoitti. Korkeasti koulutettujen osaajien puolisot voivat kuulemma saada Kuopiosta töitä pitsakokkeina tai siivoojina.

Helsinkiläisen kannalta Kuopiossa kaikki on siis sieltä ja syvältä - kaikki paitsi asuminen. Sitä Hesarikin hehkuttaa: Saaristokaupungissa luonto ja keskusta ovat molemmat lähellä, eikä mikään maksa paljon mitään.

On hämmentävää todeta, miten luontevasti pääkaupunkikeskeinen tapa käsitellä Kuopiota liittyy Itä-Suomea koskevien kansallisten stereotypioiden jatkumoon. Esimerkiksi savolaisten itsetietoisuus mainitaan paitsi tiistain Hesarin jutussa, myös Topeliuksen Maamme-kirjassa vuodelta 1875.

Keskellä päivää laitamyötäisessä pyörivät ukot ovat yhtä kiinteä osa savolaisuuden julkisuuskuvaa kuin Partasten kalakukot. Nämä miehet tosin eivät ole Savon yksinoikeus, olen nähnyt samanlaisia Kannelmäessä. Ja ne "havut ja kranssit", jotka Hesari Kuopion torin vähäisestä tarjonnasta esiin poimii, niitä myydään parhaillaan myös Esplanadin puiston Tuomaan markkinoilla.

Helsingin Espan markkinakojuissa havut edustavat romantiikkaa ja vähän luksustakin. Ne kantavat mukanaan joulun tunnelmaa. Kuopion torilla pakettiautojen perästä "tyrkytettävät" perunat ja villavaatteet sen sijaan mielletään alkukantaisuuden ja paremman puutteen symboleiksi.

Uutisia lukiessaan kannattaa muistaa, että julkinen retoriikka on paitsi tiedonvälitystä, myös politiikkaa. Suomen alueellisesta kehittämisestä käydään nyt todellista sotaa.

Suomen itään on kauan suhtauduttu niin kuin kaukaisiin, itäisiin maihin, ylistämällä alistaen. Hehkuttamalla luonnon ja elämäntavan alkuperäisyyttä yhteiskuntamme on lukinnut Itä-Suomen sille kauan sitten annettujen määritelmien vangiksi.

Kansallisen kulttuurin noustessa 1800-luvulla Itä-Suomi sai tehtäväkseen olla kaunis mutta köyhä. Sellaisena se halutaan yhä nähdä ja pitää, hienoa ja hesalaisittain halpaa Saaristokaupunkia myöten.

Voiko stereotypioille tehdä mitään? Ehdottomasti. Prosessi on jo alkanut silloin, kun tiedostamme, millaisia vallankäytön päämääriä maakuntien Suomen yksioikoinen roolittaminen palvelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.