Suru koskettaa kaikkia

Newtownin Sandy Hookin kyläkeskuksen postikorttimainen idylli särkyi järkyttävällä tavalla perjantaina, kun 20-vuotias Adam Lanza hyökkäsi alakouluun ja surmasi 12 pientä tyttöä ja kahdeksan pientä poikaa, kuusi aikuista naista ja itsensä.

Tapahtumaa ei voi ymmärtää.

Verilöyly kiihdyttää jälleen keskustelua Yhdysvaltojen aselakien tiukentamisesta. Siihen on myös syytä. Rynnäkköaseiden hallussapitoon tavallisissa kodeissa on vaikea nähdä mitään perustetta. Lanzan äiti oli innokas asekeräilijä, joka oli kulkenut ampumaradalla poikansa kanssa.

Tragedia muistuttaa kipeästi kaikkia suomalaisia omista joukkosurmista, joiden jälkeen meilläkin on keskusteltu aselakien tiukentamisesta. Sisäasiainministeriön työryhmä esittääkin lakiin selkeitä parannuksia, jotka koskevat esimerkiksi aseiden säilyttämistä ja lääkärin ilmoitusvelvollisuutta poliisille oikeuspsykiatrisista tutkimuksista.

Aselakien tiukentuminen ei saa merkitä pään panemista pensaaseen ikään kuin kaikki voitava uusien murhenäytelmien estämiseksi olisi tehty.

Mikä ajaa ihmisen hirmutöihin? Se on kysymys, johon pitää hakea selitystä laajasti. Selitykseksi eivät riitä koulukiusaaminen, rikkinäiset perheet, kiire, väkivallan ihannointi viihdeteollisuudessa, mutta osasyitä ne voivat olla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.