Suru koskettaa kaikkia

Newtownin Sandy Hookin kyläkeskuksen postikorttimainen idylli särkyi järkyttävällä tavalla perjantaina, kun 20-vuotias Adam Lanza hyökkäsi alakouluun ja surmasi 12 pientä tyttöä ja kahdeksan pientä poikaa, kuusi aikuista naista ja itsensä.

Tapahtumaa ei voi ymmärtää.

Verilöyly kiihdyttää jälleen keskustelua Yhdysvaltojen aselakien tiukentamisesta. Siihen on myös syytä. Rynnäkköaseiden hallussapitoon tavallisissa kodeissa on vaikea nähdä mitään perustetta. Lanzan äiti oli innokas asekeräilijä, joka oli kulkenut ampumaradalla poikansa kanssa.

Tragedia muistuttaa kipeästi kaikkia suomalaisia omista joukkosurmista, joiden jälkeen meilläkin on keskusteltu aselakien tiukentamisesta. Sisäasiainministeriön työryhmä esittääkin lakiin selkeitä parannuksia, jotka koskevat esimerkiksi aseiden säilyttämistä ja lääkärin ilmoitusvelvollisuutta poliisille oikeuspsykiatrisista tutkimuksista.

Aselakien tiukentuminen ei saa merkitä pään panemista pensaaseen ikään kuin kaikki voitava uusien murhenäytelmien estämiseksi olisi tehty.

Mikä ajaa ihmisen hirmutöihin? Se on kysymys, johon pitää hakea selitystä laajasti. Selitykseksi eivät riitä koulukiusaaminen, rikkinäiset perheet, kiire, väkivallan ihannointi viihdeteollisuudessa, mutta osasyitä ne voivat olla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.