Susi jo syntyessään?

Kuopion oikeus- ja poliisitalon remontti on ainakin osittain epäonnistunut (Savon Sanomat 4.4.). Vesivahinkojen aiheuttamien vaurioiden korjaaminen alkoi reilu vuosi sitten. Remontin odotettiin olevan ohi viimeistään tänä keväänä. Tilojen korjaamista on päätetty jatkaa.

Vaurioiden vakavuudesta kertoo se, että Itä-Suomen työsuojelupiiri harkitsi koko rakennuksen laittamista käyttökieltoon huhtikuun alusta lukien. Tämä olisi johtanut todella vaikeaan, jopa kestämättömään tilanteeseen. Näin siksi, ettei Kuopiossa ole korvaavia tiloja poliisivankilalle eikä tuomioistuimelle.

Valtion rakennuksia hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt omistaa rakennuksen. Oikeus- ja poliisihallinto ovat tiloissa vuokralaisina. Vesivahinkojen seurauksena talossa työskentelevät ihmiset ovat sairastelleet. Sisäilma on aiheuttanut heille vaikeita allergia- ja hengitysoireita.

Julkisuudessa on esitetty näkemyksiä, ettei epäonnistumisesta sovi syytellä ketään esimerkiksi siksi, että vesivaurioiden korjaaminen myös muualla maassa on vaikeaa.

On käsittämätöntä, ettei rakennuksen remontin epäonnistumisesta suostu kukaan ottamaan vastuuta. Missä vastuunkantajat ovat? Onko remontin suunnittelu hoidettu asiallisesti? Mikä on omistajan vastuu? Onko rakennus ollut susi jo syntyessään?

Julkisuuteen on muodostunut kuva, että asiantuntijat pallottelevat vakavilla asioilla. On oikein, että työsuojelupiiri on paneutunut asiaan ja väläyttänyt todella kovia keinoja asioiden kuntoon saamiseksi.

Kuopion oikeus- ja poliisitalon remontissa on yhtäältä kysymys tilojen remontoimisesta asialliseen kuntoon. Toisaalta kysymys on rakennuksessa työskentelevien ihmisten terveydestä. On myös yhteiskunnallisesti tärkeä asia, etteivät poliisin ja oikeuslaitoksen toiminnot kärsi jatkuvan muutto- ja remonttiruljanssin takia.

Luulisi, että esimerkiksi rakennuksen omistajalla on jonkinlainen vastuu vuokralaistensa terveydentilasta. Korjaustarpeen laajuuden arviointi vaatii rohkeutta, jota omistajalta on toistaiseksi puuttunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.