Susi jo syntyessään

Hallituksen esitys ulkomaalaislain muuttamiseksi ei mene eduskunnassa esitetyssä muodossa läpi. Jopa hallituspuolueiden enemmistö pitää maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) esitystä liian sallivana (HS 11.12.). Ulkomaalaislain muutoksella on tarkoitus saattaa voimaan EU:n direktiivi suojapaikan myöntämisen perusteista ja suojelun sisällöstä.

Eduskunnan hallintovaliokunnan enemmistön mielestä lakiesityksessä on kohtia, joissa on menty ohi direktiivin vaatimusten. Muotoilut ovat liian tulkinnanvaraisia. Esityksessä on kolme ydinkohtaa. Vainon kohteeksi joutunut saisi direktiivin mukaan toisesta maasta turvapaikan ja muuten vaaraan joutuva ns. toissijaista suojelua. Sen piiriin voisi päästä, jos henkilö voi kotimaassaan esimerkiksi joutua teloituksen tai kidutuksen uhriksi. Lakiesityksessä kritiikin kärki kohdistuu kolmanteen ydinkohtaan, eli "humanitääriseen suojeluun". Ilmaisua pidetään epämääräisenä. Laki antaisi toteutuessaan väljät soveltamismahdollisuudet esimerkiksi oleskeluluparatkaisuissa.

RKP on omaksunut erityisen sallivan linjan ulkomaalaisasioissa. Ministeri Thorsin runnoman lakiesityksen sisältö ei ole yllätys. Thors ajaa varsin väljää politiikkaa oleskelulupa- ja perheiden yhdistämiskäytännöissä. Asiantuntijapiireissä hänen ajatuksiinsa suhtaudutaan osin erittäin kriittisesti.

Nyt koko hallituksen nimissä eduskuntaan on tuotu lakiesitys, joka on susi jo syntyessään. Ministeri Thorsin pitäisi tietää, että muut Pohjoismaat ovat kiristämässä esimerkiksi perheiden yhdistämiskäytäntöjä. Tämä tosiasia on suuri haaste nimenomaan Suomelle. On erittäin hyvä, että ulkomaalaislain muutokset puntaroidaan nyt uudelleen. Suomi ei voi olla erillinen pakolaissaareke pohjoismaisessa perheessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.