Susi jo syntyessään

Hallituksen esitys ulkomaalaislain muuttamiseksi ei mene eduskunnassa esitetyssä muodossa läpi. Jopa hallituspuolueiden enemmistö pitää maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) esitystä liian sallivana (HS 11.12.). Ulkomaalaislain muutoksella on tarkoitus saattaa voimaan EU:n direktiivi suojapaikan myöntämisen perusteista ja suojelun sisällöstä.

Eduskunnan hallintovaliokunnan enemmistön mielestä lakiesityksessä on kohtia, joissa on menty ohi direktiivin vaatimusten. Muotoilut ovat liian tulkinnanvaraisia. Esityksessä on kolme ydinkohtaa. Vainon kohteeksi joutunut saisi direktiivin mukaan toisesta maasta turvapaikan ja muuten vaaraan joutuva ns. toissijaista suojelua. Sen piiriin voisi päästä, jos henkilö voi kotimaassaan esimerkiksi joutua teloituksen tai kidutuksen uhriksi. Lakiesityksessä kritiikin kärki kohdistuu kolmanteen ydinkohtaan, eli "humanitääriseen suojeluun". Ilmaisua pidetään epämääräisenä. Laki antaisi toteutuessaan väljät soveltamismahdollisuudet esimerkiksi oleskeluluparatkaisuissa.

RKP on omaksunut erityisen sallivan linjan ulkomaalaisasioissa. Ministeri Thorsin runnoman lakiesityksen sisältö ei ole yllätys. Thors ajaa varsin väljää politiikkaa oleskelulupa- ja perheiden yhdistämiskäytännöissä. Asiantuntijapiireissä hänen ajatuksiinsa suhtaudutaan osin erittäin kriittisesti.

Nyt koko hallituksen nimissä eduskuntaan on tuotu lakiesitys, joka on susi jo syntyessään. Ministeri Thorsin pitäisi tietää, että muut Pohjoismaat ovat kiristämässä esimerkiksi perheiden yhdistämiskäytäntöjä. Tämä tosiasia on suuri haaste nimenomaan Suomelle. On erittäin hyvä, että ulkomaalaislain muutokset puntaroidaan nyt uudelleen. Suomi ei voi olla erillinen pakolaissaareke pohjoismaisessa perheessä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.