Susia jo syntyessään

Laadulla on tekijänsä, sanotaan muutamassa mainoslauseessa, ja tältä pohjalta ovat suomalaiset usein valintojaan tehneet. Jos oston kohteena on ollut saksalainen, ranskalainen tai italialainen tuote, niin valinta on kohdistunut voittopuolisesti saksalaiseen, koska yleisen uskomuksen mukaan saksalaiset ovat huolellisen ja tarkan työn tekijöitä huikentelevaisten Välimeren maitten ihmisten rinnalla.

Saksalaisen rinnalla suomalaiset ovat luottaneet erityisen vahvasti omien tuotteittensa ja oman osaamisensa ylivertaisuuteen. Tätä uskoa on vahvistettu myös vuosikymmenien ajan tarmokkaalla kampanjoinnilla. Iloinen asia tietysti olisikin, jos kotimainen tuote olisi pääsääntöisesti vieraitten tekemää parempi. Valitettavasti elävä elämä on tarjonnut viime vuosina myös päinvastaisia viestejä.

Suomen kansalle oli varmaan järkytys, kun Yleisradio kertoi alkuviikosta, miten puolustusvoimat on irtaantumassa yhteistyöstä kotimaisen SisuAuton kanssa kanssa. Vuodesta 1931 toimineen suomalaisen autonvalmistajan armeijalle valmistamat kuorma-autot ja muut Sisu-maastoajoneuvot ovat osoittautumassa sananmukaisesti susiksi jo syntyessään. Kysymys ei ole mistään satunnaisista pikkuvioista, vaan suuren luokan ongelmasta: viallisia ajoneuvoja on laskettu olevan peräti kolmisen sataa.

Puolustusvoimat on antanut julkisuuteen niukasti tietoja Sisuista havaitsemistaan puutteista. Asian näyttävä julkistaminen kertoo kuitenkin, että taustalla on vakavia epäilyjä suomalaisyhtiön nykyisestä toimintakulttuurista. SisuAuto on vieläkin niukkasanaisemmin kiistänyt syytökset ja sanonut, että ajoneuvot on valmistettu sopimusten mukaisesti. Mutta tuskinpa puolustusvoimat on kaupoista sopiessaan ajatellut, että on yksi ja sama, mitä Sisulta toimitetaan. Kyllä se on uskonut saavansa nimenomaan suomalaista laatua.

SisuAutolla on ollut käytännössä yksinoikeus ajoneuvojen toimittamiseen puolustusvoimille. Liian helpolla saatu tilaus on ilmeisesti johtanut siihen, että myös varsinainen työ on otettu liian löysin rantein.

Puolustusvoimain pettymys kotimaiseen laatuun on tuttua tänään kaikille suomalaisille. Kuka on voinut luottaa enää vuosikymmeniin esimerkiksi suomalaiseen rakentamiseen, kun rakennukset homehtuvat, putket halkeilevat ja kokonaisia kerrostalolähiöitä joudutaan ehkä purkamaan kehnon rakentamisen vuoksi.

Ei riitä, että suomalaiset perheet ovat maksaneet parhaassa työiässään kalliilla oman asuntonsa, vaan nyt he joutuvat eläkeikäisinä maksamaan vielä kalliimpia perusremontteja. Kuntien ja valtion pitäisi rakentaa koko ajan uutta uusille sukupolville, mutta nyt niitten varat menevät vanhojen rakennusten homeongelmien hoitoon.

Ja entäpä junaliikenne: yhtä kaaosta talvisaikaan maassa, joka myy itseään maailmalle todellisena talviosaajana. Joltisessakin kunnossa Suomi on nykyisin enää vain kesällä, kun luonto lämmittää ja peittää armeliaasti puutteet vehreytensä alle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.